04 september 2019

Tyresöfestivalen bjuder på cirkuspirater, käpphästar och yoga

Lördagen den 14 september klockan 12–17 blir det liv och rörelse i Stadsparken när Tyresöfestivalen arrangeras för elfte året i rad. En festlig parad inleder dagen. Tyresöbor, föreningar, politiker och kommunala verksamheter samlas för dialog, prova på-aktiviteter och nöjen.

Närmare 80 utställare deltar på Tyresöfestivalen och alla har en aktivitet att erbjuda, exempelvis gymnastik, dartfotboll, kampsport, minitennis, yoga och discodans.

Den som gillar att ta det lite lugnare rekommenderas att botanisera på växtloppisen, se en fotoutställning, steka en pannkaka över öppen eld, spela stor-schack eller knåpa luffarslöjd. Besökarna kan också tillverka sin egen käpphäst – något som blivit väldigt populärt bland unga de senaste åren – eller bygga en fladdermusholk. För den hungrige blir det försäljning av kongolesisk och latinamerikansk mat samt grillkorv, godis och sedvanligt caféutbud.

Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare i Tyresö kommun tillika projektledare för Tyresöfestivalen, berättar:

– Vi är jätteglada för föreningarnas och övriga aktörers engagemang! När det gäller underhållningen har vi i år valt att fokusera på våra duktiga lokala artister. Moises Rumie, vinnaren av Funkisfestivalen är med, dansaren Wilda Fundin likaså. Ungdomar från kulturskolan och fritidsgårdarna uppträder med sång, dans och musik. Bandet First Escape spelar heavy metal och finalnumret görs av Lova Drevstam, en begåvad sångerska med framtiden för sig. Ejke och Emmalina Blomberg från Teater Najkit är dagens konferencierer.

En rödhårig kvinna svingar ett rött svärd och håller i en resväska.

Cirkuspiraten uppträder på Stora scen.

Cirkuspiraten, också från Tyresö, ger familjeföreställningen ”Den magiska skatten”. Det utlovas både cirkuskonster, trolleri och humor när piraterna hittar en skattkista som de försöker öppna.

– Ett skojigt äventyr där publiken får vara med och lösa piraternas gåtor och problem, säger Anna-Karin Lejdal. Kul för både stora och små!

För de som är intresserade av hur kommunen arbetar och utvecklas är Tyresöfestivalen ett bra tillfälle att träffa representanter från kommunens verksamheter och de politiska partierna.

Sedan starten 2008 har Tyresöfestivalen vuxit både i antal utställare och publikmängd.

– Alla ska känna sig välkomna, därför är det gratis inträde och lätt att åka buss till festivalområdet. Vi hoppas att Tyresöfestivalen ger en chans för både gamla och nya invånare att lära känna sin kommun bättre. Få en pratstund med andra som bor eller verkar i kommunen, hitta ett nytt fritidsintresse eller helt enkelt ha kul. Festivalens ledord är ”mångfald och omtanke” och det hoppas vi ska märkas! avslutar Anna-Karin Lejdal.

Läs mer och se hela programmet på www.tyreso.se/tyresofestivalen

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 16 september 2019
Upp