26 augusti 2019

Spännande fredag på fritidsmässan

En kvinna sitter i en rullstol och har en hjälm i knät.

Utmana en vinnarskalle! Prova på att ta dig igenom en hinderbana i rullstol. Urstarka Marit Sundin (bilden) och Niclas Rodhborn från tv-programmet Vinnarskallar tävlar med dig. Pressbild.

Fritidsmässan minfritid.nu är Sveriges största mässa för personer med funktionsnedsättning. I år går den av stapeln fredag 13 september klockan 10.00–15.00 på Kulturcentrum Kvarnhjulet. Programmet är späckat med prova på-aktiviteter, workshops och underhållning med bland andra Renaida. Alla är välkomna och det är fritt inträde. 

Ung flicka i långt mörkt hår och vit klänning tittar in i kameran.

Renaida. Foto: Ida Fia Svenningsson

Mässan minfritid.nu är ett samarbete mellan kommunerna Tyresö, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Salems och Stockholms stad. I år är det Tyresö kommun som står för värdskapet.

– Syftet med mässan är att förmedla fritidsaktiviteter till personer med funktionsnedsättningar, säger projektledare Riisa Löfström. Vi hoppas att alla besökare ska upptäcka någon föreningsaktivitet som de gillar och vill fortsätta med. Och förstås knyta nya sociala kontakter och ha riktigt roligt! Det är fri entré och tillgängligt för alla.

Dagen bjuder också på en rad spännande artister. Vi år se den coola sångerskan Renaida, känd från Idol och Stjärnornas stjärna, den karismatiske rapparen Nzingaboy från Talang samt flera Funkisfestivalsvinnare, bland andra Tyresös egen Moises Rumie. Levande sagofigurer gestaltade av Drakar & Dragqueens minglar på området tillsammans med den musikaliska teatergruppen Teater Sláva och clownen och ”prestationsprinsessan” Miss Weltmeister.

Riisa Löfström fortsätter:

– Vi har ett tjugotal utställare och föreningar på plats som arrangerar bland annat fotboll, basket, dans och teater – mässan är ett bra tillfälle att prova på något nytt. Ett annat roligt inslag är vår hinderbana där Marit Sundin och Niclas Rodhborn från tv-programmet ”Vinnarskallar” utmanar publiken att forcera hindren i rullstol. Inte så lätt men kul!

En kille i keps och tröja som det står Venezuela på sträcker fram handen.

Dogge Doggelito.

På eftermiddagen blir det en föreläsning med Maria Lindgren som kan intressera mässans målgrupp och deras anhöriga. Maria Lindgren är lärare, specialpedagog, förälder och författare till boken "Hjälp jag drunknar! En förälders kamp för sitt barn och om vägen tillbaka”. Här berättar hon om sin tillvaro med barn med epilepsi, ADHD och autism, om svårigheterna men också hur en bra vardag kan formas om man får rätt stöd.

– Alla som är partysugna efter mässans stängning kan komma på efterfest med Dogge Doggelito på Bergfotens fritidsgård klockan 19.30, avslutar Riisa Löfström.

FAKTA
Dag: Fredag 13 september 2019
Klockan: 10.00-15.00 (prova på-aktiviteter 10.00-15.00, föreläsning med Maria Lindgren 15.15-16.00, efterfest med Dogge Doggelito på Bergfotens fritidsgård 19.30 )
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6, nära Tyresö centrum
Program:

www.minfritid.nulänk till annan webbplats

Om mässan: Mässan minfritid.nu är ett regionalt samarbete vars syfte är att förmedla fritidsaktiviteter till personer med funktionsnedsättning. Samarbetspartners är kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Salem och Tyresö samt Stockholms stad som är medfinansiär. 2019 är det Tyresö kommun som står för värdskapet.

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 13 september 2019
Upp