15 mars 2019

Vinnarna på Kultur- och idrottsgalan

Den nionde Kultur- och idrottsgalan gick av stapeln den 15 mars med prisutdelning på Forellscenen och mat, musik och mingel inne i Tyresö centrum.

Under kvällen uppmärksammades personer som gjort extra fina insatser för sin förening och för Tyresö under året som gick. Kultur- och idrottspriser i elva olika kategorier, initierade av kultur- och fritidsnämnden, delades ut under festliga former. Även Tyresö kommuns två kulturstipendiater för 2019 fick ta emot blommor, prischeck och diplom.

Forellen var fullpackad med cirka 250 gäster från Tyresös många föreningar. Galans konferencier var Petra Garnås och bandet som stod för musiken hette Special 99 (lilla bilden). Prisutdelningarna varvades med underhållning av artisten Erik Linder, vinnaren av Tyresös deltävling av Funkisfestivalen, Mosiés Rumié, och dans med Dance Factory. Festen fortsatte i Tyresö centrum med mat, mingel, musik och dans.

Här är vinnarna (priserna gäller för prestationer under 2018)

Göran Thimberg och Felix Tiderman, Söders SOL. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets idrottsförening: Söders SOL

Motivering: Årets idrottsförening främjar delaktighet och inkludering inom sporten, här finns plats för alla oavsett ambitionsnivå. I föreningen finns en inbyggd ambition till utveckling och ständig förbättring och man arbetar hårt med ett enat fokus kring trygghet och gemenskap och en tro om att dessa skapar grunden för en lycklig och glädjefylld idrott. Här finns en unik drivkraft i det ideella engagemanget och det finns fantastiska förutsättningar att utvecklas såväl som människa och som idrottare. Genom tallskog, kärr och kalhyggen över stock och sten och på slingriga stigar görs många vägval, men ett av dem lyser alltid starkare - vägvalet till glädje och utveckling.

Ulla Magnusson från Tyresö hembygdsförening tog emot pris i kategorin Årets kulturförening under Kultur- och idrottsgalan 2019.

Ulla Magnusson, Tyresö hembygdsförening. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets kulturförening: Tyresö hembygdsförening

Motivering: Vinnaren i kategorin Årets kulturförening värnar om Tyresös äldre kulturhistoria genom att dokumentera och sprida kunskap till kommunens invånare. Föreningen menar att det som händer idag blir historia imorgon. Genom att hålla föredrag, vandringar, arkivera dokument och föremål samt ge ut texter om Tyresös historia, levandegör vinnaren på flera olika sätt Tyresös historia och kulturarv. Vi vill överlämna priset för Årets kulturförening med ett varmt tack för att ni inspirerar fler att ta del av vårt kulturarv!

Wilda Fundin fick pris för Årets unga idrottsprestation på Kultur- och idrottsgalan 2019. På bilden syns Oksana Näslund som tog emot priset i Wilda Fundins ställe.

Oksana Näslund tog emot priset i Wilda Fundins ställe. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets unga idrottsprestation: Wilda Fundin

Motivering: Vinnaren i kategorin Årets unga idrottsprestation har med outtröttlig kämparglädje och engagemang tävlat, och vunnit i många av de stora tävlingarna. Mot tusentals andra har hon tävlat i många olika grenar och idag har hon totalt hela sju VM-guld! Hennes mångsidiga och unika sätt att ta sig an dansen avspeglar sig i hennes många priser och i hennes stora framgång. Med stort intresse kommer vi att följa vad vi tror är en mycket ljus framtid för denna toppklassiga dansare!

Linus Lundqvist som tävlar i motorsport tog emot pris i kategorin Årets idrottsprestation under Kultur- och idrottsgalan 2019.

Linus Lundqvist. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets idrottsprestation: Linus Lundqvist, motorsport

Motivering: Årets idrottsprestation tilldelas en person vars bedrifter inte kan beskrivas på annat vis än som en framgångssaga. Att lyckas i flera stora tävlingar både i Storbritannien, Norden och i Sverige är inte minst sagt en bragd. I full hastighet tar vinnaren i Årets idrottsprestation sig an nya utmaningar, och inte minst, härnäst i toppsitsen för 2019 års upplaga av klassiska Daytona 24-timmars i Florida USA. Trots sin unga ålder är han ett av Sveriges största racinglöften just nu. Ett stort grattis till vinnaren av Årets idrottsprestation!

Gunnel Agrell, Tyresöradion. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets kulturpersonlighet: Gunnel Agrell Lundgren, Tyresöradion

Motivering: Vinnaren i kategorin Årets kulturpersonlighet går till en person som under loppet av flera år har bidragit med sin outsinliga kunskap om diverse ämnen. Med ett genuint intresse för lokal historia, livsberättelser och sociala frågor ger årets kulturpersonlighet oss ständigt nya perspektiv på vår omvärld. En särskilt viktig kulturinsats är ett samarbete med Tyresöhistorikern Göran Magnusson, tillsammans har de producerat 32 radioprogram om Tyresös historia som på ett mycket utförligt sätt ger fler personer tillgång till vår gemensamma historia.

Tomas Olausson och Jimi Törnberg, Summer Challenge. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets initiativ: Summer Challenge 135

Motivering: Årets initiativ är ett pris som delas ut till en nystartad satsning som under 2018 har utmärkt sig. Med ett varmt och inkluderande projekt har initiativtagarna arbetat för att alla barn och unga ska ha möjligheten att ta del av roliga dagsaktiviteter under sommarlovet. Med hjälp av att skapa intressanta aktiviteter där allt är gratis och inte kräver en föranmälan har projektet lyckats locka en stor publik av barn och unga från olika delar av Tyresö. Satsningen har redan uppmärksammats på olika håll, och är i flera fall en modell för liknande projekt.

Ninni Berndtsson från Tyresö Väntjänst tog emot pris i kategorin Årets eldsjäl under Kultur- och idrottsgalan 2019.

Ninni Berndtsson, Tyresö Väntjänst. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets eldsjäl: Ninni Berndtsson, Tyresö Väntjänst

Motivering: En stark drivkraft inom föreningslivet är alla eldsjälar som med sin entusiasm och uthållighet berikar föreningslivet. Vi tycker att de alla är värda en eloge. Vinnaren av Årets eldsjäl har med ett engagemang som inte tycks ha några gränser skapat både samlingsplatser och aktiviteter för flera utsatta grupper i samhället. Genom att verka för medmänsklighet, allas lika värde och allas rätt till språk och kultur skapar årets eldsjäl ett mer demokratiskt samhälle. I över 20 år har hon varit aktiv i att ordna språkcaféer, samlingsplatser för invandrare och svenskfödda, och varit delaktig i flyktingmottagande. Hon är även ledsagare och har arbetat med personer med funktionsvariation samt personer med demens. Vi vill överlämna det här priset med ett stort tack för att du berikar och förändrar många människors liv med dina insatser!

Göran Persson, Tyresö FF. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets ledare: Göran Persson, Tyresö FF

Motivering: Vinnaren av kategorin Årets ledare har genom sitt hårda arbete och engagemang skapat en trygg och utvecklande miljö som gör att fler och fler vill fortsätta idrotta och stanna kvar i föreningslivet länge. Årets ledare lyssnar, ser och får deltagarna att växa. Genom sitt goda ledarskap ger han många barn och unga möjligheten att nå sin fulla potential. Med stor generositet och ett positivt synsätt som smittar av sig har årets ledare stor betydelse inte bara för flickfotbollen i Tyresö FF, utan hela föreningslivet i Tyresö.

Jacob Husberg, Tyresö simsällskap. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets unga ledare: Jacob Husberg, Tyresö simsällskap

Motivering: Passion, kamratskap och glädje; med de orden beskrivs vinnaren i kategorin årets unga ledare. Med dedikation och värme tränar den här personen både unga och gamla och ser till att alla som deltar i träningen får synas, höras och utvecklas. Årets unga ledare är konkret, tydlig och varm och anpassar sitt ledarskap efter samtiden.

Daniela Brito tog emot priset Årets unga kulturpersonlighet på Kultur- och idrottsgalan 2019.

Daniela Brito. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets unga kulturpersonlighet: Daniela Brito, fiol

Motivering: Vinnaren i kategorin Årets unga kulturpersonlighet går till en mycket begåvad och driven person som under flera år har skapat inom det konstnärliga fältet. Förutom att vara talangfull beskrivs Årets unga kulturpersonlighet som solidarisk, glädjespridande och som en god medmusiker. Vinnaren är en musiker som är både intresserad och nyfiken. Hon är med i Södra Latins stråkorkester och symfoniorkester och hon uppträder även regelbundet som solist. Hennes före detta fiollärare har beskrivit det som en ynnest att få följa hennes utveckling genom åren. Priset är en uppmuntran till att fortsätta skapa och musicera!

Marina Granlund och Solveig Dahl, Sagornas skog. Foto: Jamal Aboudrar.

Juryns val: Sagornas skog

Motivering: Ur lusten att väcka Tyresöbornas nyfikenhet och intresse för en unik miljö har detta lilla evenemang som startade 2012 med en handfull besökare vuxit till ett arrangemang med närmare 1000 besökare. Familjer kan tillsammans gå på upptäcktsfärd i skogen, fascineras och lära om naturen genom att följa olika spår som en tipspromenad, träffa några av skogens invånare och några från sagans värld. Självaste Bergadrottningen berättar sagor vid sitt förtrollande berg. Barn och vuxna kan grädda pinnbröd, gå Hitta Vilse-stigen, klättra på stockar och i rep och upptäcka den fantastiska Albyskogen. Tack vare de engagerade föreningsmedlemmarnas starka driv och i samarbete med flera av Tyresös föreningar (Friluftsfrämjandet, Krusboda scoutkår) i området har detta blivit ett årligt återkommande evenemang som många stora och små Tyresöbor längtar efter i början på hösten.

Tyresö kommuns kulturstipendiater 2019

Lars Ternblad

Motivering: Lars Ternblad har varit verksam fotograf sedan 1969. Han har dokumenterat Tyresö sedan 1970-talet, vilket har resulterat i ett stort bildmaterial av hög kvalitet. Lars Ternblads sätt att fånga Tyresös natur såväl som människor, årstider och ögonblick är både egensinnigt och välgjort. Både bilder och filmer har Lars Ternblad delat med sig av i till exempel lokalhistoriska utställningar i kommunens regi, bland annat har han medverkat i flertalet utställningar på Tyresö konsthall. Det stora bildmaterial han producerat under åren ser vi som en insats i att dokumentera och sprida många olika bilder av Tyresö.

Désirée Holmqvist. Foto: Jamal Aboudrar

Désirée Holmqvist

Motivering: Désirée Holmqvist har arbetat som cirkusartist, clown och cirkuslärare i drygt 20 år och driver det Tyresöbaserade företaget Cirkuspiraten. Dessutom reser hon runt i hela världen och uppträder för barn på flykt och i utsatta områden. Hon har uppträtt för barn i flyktingläger, och har haft föreställningar i Kongo, Rwanda, Libanon och Grekland. Nycirkusen är i sig en konstart som syftar till att utforska människors gränser och förmåga att klara det omöjliga, vilket är en viktig utgångspunkt i mötet med barnen som Désirée träffar. Désirée visar på vilken otrolig skillnad kultur kan göra i människors liv. Med sitt inspirerande sätt förgyller hon många barns vardag och sprider glädje och skratt vart hon än kommer. Med kulturstipendiet vill vi uppmärksamma och uppmuntra det fantastiska engagemang som Désirée Holmqvist bidrar med.

Bandet Special 99 spelar på Kultur- och idrottsgalan 2019 inne i Tyresö centrum.
Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 21 mars 2019