31 oktober 2018

Kultur lyser upp novembermörkret

Dragspel, barockmusik och indisk mytologi – det är några av programpunkterna under en vecka fylld av konst och kultur. Syftet är att visa upp det rika kulturutbud som finns i vår närhet.

Kultur i höstmörkret är en årligt återkommande kulturvecka där Tyresö kommun och det lokala föreningslivet arrangerar många olika kulturevenemang. I år infaller den 12–18 november.

Anna-Karin Lejdal är projektledare för kulturveckan och kultursamordnare i Tyresö kommun:
- I år är det 15 föreningar som bidrar med bland annat danskvällar, workshops, jazzcafé, körkonserter, fotoutställningar och dragspelsmusik. Under konstrundan öppnar Tyresökonstnärer upp sina ateljéer vilket brukar vara mycket populärt. Till det kommer också programmen som vi i kommunen ordnar – så jag hoppas att det finns något för alla åldrar och smaker.

För de som är intresserade av vårt kulturarv blir det föredrag om både Trollbäckens och Tyresös historia. Kulturella folkdansgillet bjuder även in allmänheten att se deras byggnadsminnesmärkta gillestuga Solsäter inifrån.

Två kvinnor i färggranna indiska dräkter.

Savitri och Satyavan. Foto: Jörgen Bodner.

Två ur Romeo- och Juliakören. Foto: Urban Wedin.

Programmet rymmer också berättelser från världens alla hörn. Under en bokfrukost blir det högläsning av kända och okända författare och på Lunchakademin får vi veta mer om Sveriges och Finlands gemensamma historia. På bygdegården spelas familjeföreställningen Savitri och Satyavan som är en berättelse ur den indiska mytologin om kärlekens kraft.

- Jag vill också göra reklam för att fyra sångare och en lutenist ur Romeo- och Juliakören kommer till Tyresö slott, fortsätter Anna-Karin Lejdal. Tillsammans med Vassilis Bolonassos framför ensemblen fransk barock, slaviska sånger och mustiga folkvisor – en fantasifull blandning av sång, dans och teater.

Läs hela programmet här

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 19 november 2018
Upp