28 augusti 2018

Tyresöfestivalen firar 10-årsjubileum!

Tyresöfestivalen har glatt Tyresöborna i ett decennium. När folkfesten nu fyller jämna år ska det firas ordentligt! Lördag den 1 september kl 12–17 blir det allt från jonglering till skönt sväng med Panetoz i Stadsparken i Tyresö centrum.

Tyresöfestivalens logotyp

Anna-Karin Lejdal, kultur­samordnare i Tyresö kommun, är projektledare för Tyresöfesti­valen.
- Vi vill tillföra aktivitet, rörelse och kultur till platsen. För alla nyinflyttade är ett besök på festivalen en chans att lära känna Tyresö – här hittar man kommunal service, lokalpolitiker och föreningsaktiviteter på ett och samma ­ställe. Att det är 10-årsjubileum märks på ett extra välfyllt program och nytt utseende på affischen, säger hon.

På programmet står bland annat världsmusik med Parizad, schlager med deltagare från Funkisfestivalen i Tyresö, opera med vinnaren av Talang 2018, Madeleine Hilleard, barndans och rörelseglädje med Nando samt en ”rapp” om livet på äldre dagar med teatergruppen Sceniora. Det glada gänget Panetoz avslutar festivalen med en energifylld show. Här är alla välkomna att dansa – och pausa – till deras hitlåtar.

Anna-Karin Lejdal berättar mer om programmet:
- Vi har lyckats få hit Nina Hjelmkvist som konferencier. Nina är omtyckt bland barnen som barnprogramledare på tv. Något som också borde tilltala alla med barnasinnet i behåll är en interaktiv familjeföreställning med instrumentprovning, cirkusmingel och kickbiketävling.

Festivalen förr

För tio år sedan såg festivalen dagens ljus. Då fick den namnet Nybodafestivalen på grund av den geografiska placeringen. Några år senare, i takt med att Föreningarnas dag införlivades i konceptet och att fler människor hittade dit, ändrades namnet till Tyresöfestivalen. Från början kom 350 besökare, de senaste åren har det varit ungefär 3 000 i publiken.

Det var fritidsgårdarna som i samarbete med kulturenheten i Tyresö kommun startade festivalen. Ohuru Hallström, fritids­ledare i Tyresö, var med när det begav sig.
- Vi ville göra något roligt för de som bodde i området runt Nybodaberg, Granbacken och Granängsringen. Då, 2008, hade vi bland annat ett sambatåg med förskolebarn och en clownföreställning, säger han.

Genom åren har flera populära artister synts på festivalens scen.
- Det är verkligen roligt att tänka tillbaka på vilka stjärnor som uppträtt på Tyresöfestivalen under dåren. Vad sägs om Dogge Doggelito, Jojje Wadenius, Janne Schaffer, Ace Wilder, Mohombi, Saraha, Jasmine Kara för att nämna några, säger Anna-Karin Lejdal.

Mingel, möten och mat

Tidigt på festivaldagens morgon förvandlas festivalområdet till en stor prova på-arena. Undan för undan reser Tyresös föreningar sina tält och tjockmattor, klubbor, mål och bollar packas upp. Besökarna får testa fotboll, gymnastik, kampsport, folkdans och schack.

Den som vill kan botanisera bland växter, lära sig mer om bin eller arbeta för fred i världen. För klubbarna har festivalen blivit en möjlighet att visa upp sin verksamhet och värva nya medlemmar.

Det blir också skapande verksamhet – vem har inte drömt om att virka med strumpbyxor eller prova olika blåsinstrument? För den hungrige finns foodtrucks med mat från världens alla hörn.

Träffa kommunen

Kommunala verksamheter syns mitt i festivalområdet. Här presenterar stadsbyggnadsförvaltningen utvecklingen i centrala Tyresö och tar emot dina tankar och önskemål om kommunens parker. Du får veta mer om
Tyresös skolor, vilka vuxenutbildningar som finns samt hur man arbetar med mångfald och familjevård. Så här i valtider finns också de politiska partierna på plats för att diskutera framtidens Tyresö med sina väljare.

Invigning av parkourparken

Den nya parkourparken som byggts under sommaren invigs med tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Stjernfeldt (M).
- Det ska bli superkul att få inviga Tyresös första parkourpark! Det är som en slags hinderbana och träningsformen stärker både kropp och sinne. Sporten grundades i början av 1980-talet i Frankrike och utövas främst utomhus, i verkliga miljöer. Vår nya parkourpark blir ett tillskott för att stärka folkhälsan och kommer möjliggöra för ännu mera spontanidrott för Tyresös invånare, säger hon.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 3 september 2018
Upp