28 maj 2018

Snart inviger vi Tyresös första parkourpark

Gillar du att forcera hinder i stadsmiljö på snabbast möjliga sätt? Då kan du se fram emot goda träningsmöjligheter i parkourparken som just nu byggs vid Wättinge gårdsväg nära Tyresö centrum. Parken beräknas vara klar lagom till Tyresöfestivalen den 1 september.

Ungdom åker skateboard i 135 skateparken.

Skatepark 135, lekparken och Stadsparken kommer snart få sällskap av en parkourpark. Invigning den 1 september. Foto: Björn Stockholm.

– Vi är oerhört glada över att parkourparken nu blir verklighet. Den placeras i Wättingestråkets ­aktivitetsdel bredvid skateparken och lekparken. Förutsättningarna för spontanidrottande för både pojkar och flickor ökar i och med den här satsningen. Parkourparken är lättillgänglig och inbjuder till ­rörelse och aktivitet, säger Lena Hellström, fritidschef.

Initiativ från Tyresös unga

Parkour är en träningsform som har blivit alltmer populär. Sporten grundades i Frankrike och går ut på att på ett smidigt och kontrollerat sätt ta sig över olika hinder. Initiativet till att skapa en parkourpark i Tyresö kommer från föreningslivet och intresserade barn och ungdomar. Tyresö kommun nappade på idén och kunde i år realisera förslaget tillsammans med Korp­föreningen Brännpunkten och Tyresögymnastiken.

Speed vault, lache och cat leap

Tyresös parkourpark har hinder i olika höjder att hoppa över, räcken att svinga sig i och väggar att göra volter mot men också en yta för dans och häng. När man skissade på parken involverades en referensgrupp av aktiva ungdomar som bidrog med sina önskemål.

I parkour använder man olika grundrörelser för att ta sig över hinder, till exempel speed vault, lache och cat leap. En informationstavla med beskrivande illustrationer kommer att sättas upp och vara till hjälp i träningen.
Alla är välkomna – hinder­banan är anpassad för både nybörjare och mer erfarna utövare.

Parkouruppvisning på Tyresöfestivalen

Parkourparken invigs på Tyresöfestivalen den 1 september. Då blir det tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Stjernfeldt (M), streetdance och en spännande parkouruppvisning där publiken får se hur de allra skickligaste tar sig över hindren.

Boulebanor och mountainbikebana

Det finns fler satsningar för utomhusrörelse i Tyresö: I Amaryllisparken håller kommunen just nu på att rusta upp den befintliga bouleplanen i samarbete med föreningslivet. Planen förbättras med nya banor och grusunderlag.

En ny mountainbikebana planeras också någonstans i Tyresös skogar. Utvecklingsförvaltningen håller just nu på att utreda var den skulle kunna ligga och när den ska anläggas. Även här är förenings­livet engagerat och ska komma med förslag på placering. En utmärkt bana kommer göra cyklingen både tillgängligare och säkrare.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 30 augusti 2018
Upp