27 januari 2025

Tyresö tar fram nationell modell för att unga med funktionsvariationer ska få ökat inflytande

Tyresö kommun arbetar aktivt för att stärka möjligheterna för unga med intellektuella funktionsvariationer att delta i och påverka samhällsutvecklingen. På gång är en modell som är tänkt att spridas och användas nationellt.

Under hösten 2023 startade ett initiativ där unga Tyresöbor delade sina tankar och erfarenheter om hur de kan känna ökad trygghet, gemenskap och meningsfullhet. De berättade att de ofta upplever att de inte blir lyssnade på. Detta speglar även resultat från nationella undersökningar som visar att deras röster sällan hörs i samhällsdebatten, och att de är underrepresenterade i både media och politiska sammanhang. Gruppen är dessutom sårbar och löper ökad risk att utsättas för utnyttjande eller brott.

För att förändra detta har Tyresö kommun startat ett samarbete med Youth 2030 Movement genom ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Målet med samarbetet är att bland annat att:

  • Stärka ungas möjligheter till inflytande och delaktighet i samhällsutvecklingen.
  • Skapa mötesplatser och forum i Tyresö för ungdomar att diskutera och påverka samhällsfrågor.
  • Öka ungas tilltro till demokratin och engagemang i det demokratiska samhället.
  • Motverka att unga hamnar i parallella samhällen.

Fotbollsmatch och feriejobb

Under 2024 genomfördes flera aktiviteter, bland annat:

  • En fotbollsmatch arrangerades där ungdomarna mötte förtroendevalda. Efter matchen pratade deltagarna samhällsutveckling i frågor som ungdomarna prioriterar.
  • Fler ungdomar i målgruppen har också sökt och fått feriejobb, vilket har gett både värdefull erfarenhet och framtidstro.

Unga deltagare har också uttryckt ökad tillit till demokratin och en vilja att engagera sig:

– Nu vet jag vad jag ska bli när jag blir stor – en sån beslutsfattare som jobbar med demokrati hela dagarna.

Samarbete för framtiden

Tillsammans med Youth 2030 Movement har Tyresö kommun även krokat arm med Värmdö kommun och gemensamt fått projektmedel för 2025 från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Målet är att utveckla och implementera en metod för att rekrytera och engagera unga med intellektuella funktionsvariationer till civilsamhällesengagemang och demokratiska processer.

Metoden ska öka delaktigheten och inflytandet för att ungdomarnas röster ska bli hörda och tagna på allvar. Modellen är sedan tänkt att spridas till andra kommuner och samhällsaktörer.

 

Läs mer om våra kommungemensamma satsningar på innovation.
Sidan publicerad av: Annika Röed
Senast uppdaterad: 28 januari 2025