23 februari 2024

Två år efter krigsutbrottet – Tyresös solidaritet står fast

Lördag den 24 februari är det två år sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det har varit en tid fylld av krig och oro, men samtidigt har världen visat stor solidaritet med Ukrainas befolkning på olika sätt.

I Tyresö lyser vattentornet alltjämt i gult och blått för att visa vårt stöd. Även den ukrainska flaggan har vi haft hissad sedan invasionen började.

Miljontals ukrainare har flytt sitt land och funnit skydd i flera av Europas länder, så även i Sverige och i Tyresö. Här har många goda krafter samarbetat för att underlätta för flyktingar från Ukraina – Tyresö kommun, kyrkan, föreningar, företag och inte minst privatpersoner har bidragit. Vi har stöttat med boende, insamlingar, översättningar, volontärarbetare, språkundervisning, fritidsaktiviteter samt möten och föreläsningar för ukrainare.

Partnerskap med ukrainsk kommun

2023 inledde Tyresö kommun ett partnerskap med den ukrainska kommunen Bilohorodka för ett ömsesidigt samarbete och utbyte. I somras kom därför ett 20-tal barn från Ukraina till Tyresö för ett välbehövligt sommarlov. Barnen fick paddla kanot, spela frisbeegolf samt besöka Alby friluftsområde, Tyresö slott, Skansen, Gröna Lund och en av våra skolor.

I slutet av 2023 kom en delegation från Bilohorodkas kommunledning på besök. De besökte flera verksamheter i kommunen och hade fördjupade dialoger kring bland annat hur stadsplanering och socialtjänst fungerar i våra respektive kommuner. Båda kommunerna vill nu fortsätta och utveckla partnerskapet.

- Ukrainas kamp för sin frihet och demokrati är också en kamp för vår frihet. Från Tyresö kommuns sida kommer vi fortsätta visa solidaritet genom vårt partnerskap med Bilohorodka. Det är ett partnerskap som visar vår vilja att bidra i kampen för ett fritt Ukraina. Vårt stöd fortsätter med oförminskad styrka, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 23 februari 2024