09 februari 2022

Skyddsjakt ger klimatsmart mat i kommunens verksamheter

På initiativ av viltvårdarna i Tyresö ska en del av de djur som fälls i skyddsjakten tas tillvara och bli till klimatsmart mat i skolor och äldreomsorg.

Tre personer i Strandskolans kök.

Lena Fredriksson, Åke Klarkvist och Ida Isenberg från Strandskolan serverar viltfärsbiffar på dovhjort. "Hjortkött är ett lent och mört kött som med rätt kryddning kan användas till gryta, köttfärssås, pannbiffar eller som färs till tacobuffén", säger Åke Klarkvist.

– Vi har haft den här idén ett tag och efter ett möte med kommunen blev det nu verklighet, säger Micke, projektledare och en av Tyresös viltvårdare.

Det är främst dovhjortar och rådjur som hamnar på menyn då bestånden behöver hållas nere för att undvika trafikolyckor. Dovhjortarna är från början inplanterade och har spridit sig från ett hägn i Nacka.

– Många dovhjortar skadar sig också när de fastnar med sina kronor i nät, repstegar och gungor i trädgårdarna. Då är de livsfarliga. De kan sparkas våldsamt, så det behövs någon som tar hand om dem. Vi får in uppdrag i stort sett varje dag. De djur vi skjuter tar vi ur, flår och kör till en styckesanläggning, säger Micke.

En person gör biffar

80 kilo viltkött blir till mat för de cirka 730 eleverna på Strandskolan. På bilden: Jonna Klarkvist Salo

Ska komma alla verksamheter till del

Då viltvårdarnas arbete sker ideellt betalar kommunen enbart för styckning och eventuell transport. Elizabeth Magnusson, gastronomisk chef på Tyresö kommun, är entusiastisk över initiativet.

– Det är jättekul! Att ta tillvara på det lokala viltköttet är ett väldigt klimatsmart alternativ. Det är tack vare Mickes förarbete som detta blivit möjligt. Nu ska vi skapa rutiner för att fördela viltköttet som kommer in. Först ut är Strandskolan och Björkbackens äldreboende, men ambitionen är att alla kommunala enheter ska få tillfälle att servera köttet till sina matgäster, säger Elizabeth Magnusson.

Här kan du läsa mer om viltvård och skyddsjakt i kommunen

Sidan publicerad av: Daniel Axelsson
Senast uppdaterad: 10 februari 2022