27 maj 2021

Stor ökning av ekologiska livsmedel i köken

Ekomatcentrum har utsett Tyresö kommun till ”Årets ekologiska förebild” och "Årets raket" bland Sveriges kommuner, eftersom andelen ekologiska livsmedel i de kommunala köken ökat med 44 procent mellan 2019 och 2020.

Bild på tallrik med lax och grönsaker

– 2019 hade vi 30 procent ekologiska livsmedel, 2020 var vi uppe i 43 procent, och jag tror att vi kommer uppnå 50 procent i år, vilket också är det politiska målet. Vi följer upp målet varje månad, vilket är en framgångsfaktor. Vi har också blivit tydligare i vår målsättning är så att alla kockar vet om målet och arbetar aktivt med det, säger Elizabeth Magnusson, kommunens gastronomiska chef.

Portträttbild på Elizabeth Magnusson

Elizabeth Magnusson

Kommunens kök är numera KRAV-certifierade och medarbetarna i köken utbildas kontinuerligt i vegetarisk matlagning, gärna med svenska baljväxter som bas.

– Många av våra kök ligger redan på 50 procents ekologiska livsmedel idag. Nu behöver vi jobba ännu mer med samarbete mellan köken och att lära av varandra för att nå målet, berättar Elizabeth Magnusson.

Totalt ligger Tyresö kommun på plats 26 av 290 kommuner när det gäller andel ekologiska livsmedel i de kommunala köken. Inom de kommunala köken ryms förskoleköken, skolköken och Björkbackens äldre- och omsorgsboendes kök.

Sidan publicerad av: Helena Törnqvist
Senast uppdaterad: 27 maj 2021