05 juli 2019

Uppskattat kollo för äldre i Alby

Hemtjänsttagare på äldrekollo i Alby sommaren 2019.

Maria Rey och Monika Eklund badar benen i Albysjön.

- Jag har njutit, jag har aldrig haft så trevligt, berättar Monika Eklund, en av deltagarna på sommarkollot för äldre i Tyresö. Under veckans kollo har pensionärerna spelat spel och lekt med barn som också har sommarkollo.

Dagkollo i Alby för skollediga barn har kommunen anordnat i många år. Åttio barn leker, badar och paddlar kanot på sommarlovet. I år provade kommunen för första gången att ha dagkollo för äldre med hemtjänst för att även ge de äldre känslan av sommar.

Badat, hälsat på djur och åkt fyrhjuling

Sammanlagt har 15 personer under en eller flera dagar njutit av naturen vid Alby friluftsgård. Det har varit både sol och regn och de har doppat fötterna i vattnet, spelat spel, ätit god mat och umgåtts med varandra och barnen. Tanken är att bryta isoleringen som kan uppstå när man är äldre och har svårt att komma ut på egen hand. Tyresös hemtjänst har hjälpt pensionärerna att komma ned till stranden och vattnet, hälsat på djuren och även provat att åka fyrhjuling. Dagarna i Alby uppskattades mycket.
- Några av de äldre fick tårar i ögonen när vi gick ned mot vattnet, de hade saknat så att få se sjö och vatten, berättar Maria Rey, undersköterska inom Tyresö hemtjänst och en av personalen som var med under äldrekollot.

Hoppas kunna utveckla idén till nästa år

Tanken är också att de olika generationerna ska lära av varandra. Att barnen kan hjälpa de äldre med deras mobiltelefoner och de äldre lära kollobarnen kortspel och annan kunskap de har samlat på sig. Barnen har visat stort intresse för de äldre och tyckt om att prata och spela spel med dem.

Förhoppningsvis kommer kommunen kunna anordna äldrekollo även framöver.
– Vi provade detta i år och det är väldigt roligt att det har fått en sån stor respons. Vi har fått jättemycket positiv återkoppling även från medborgarna och Uddby gård. Så vi hoppas kunna utveckla idén och ge ännu fler möjlighet nästa år, säger Peter Berg, verksamhetschef för hemtjänsten.

Hemtjänsttagare på äldrekollo i Alby sommaren 2019.

Kollodeltagarna spelar Fia med knuff och Kalaha med varandra.

Fyrhjulingsåkning på äldrekollo i Alby sommaren 2019.

Jodå, det att åka fyrhjuling stod också på schemat.

Hemtjänsttagare på äldrekollo i Alby sommaren 2019.

Härligt att doppa fötterna i Albysjön.

Lunch på äldrekollo i Alby sommaren 2019.

Ja, skål för en härlig dag på kollot.

Sidan publicerad av: Annika Röed
Senast uppdaterad: 5 juli 2019
Upp