12 november 2024

Trygghetsundersökning 2024: Fler känner sig trygga, men skillnader kvarstår

En trygghetsundersökning genomförd av polisen och Tyresö kommun för 2024 visar att allt fler Tyresöbor känner sig trygga, men att känslan av trygghet varierar mellan olika grupper. Undersökningen lyfter fram skillnader i upplevd trygghet beroende på kön, ålder och bostadsområde, och visar både positiva trender och områden där otryggheten ökar.

Undersökningen visar att kvinnor i högre grad än män känner sig otrygga, och särskilt tydlig är ökningen bland åldersgrupperna 20–29 år och 50–64 år. Samtidigt har övriga åldersgrupper blivit tryggare. Otryggheten är också ojämnt fördelad över kommunens bostadsområden: Granängsringen-Nyboda har högst uppmätt otrygghet, med 43,5 procent av de boende som känner sig otrygga, en ökning från 40,3 procent året innan. Tryggast känner man sig i området Fornudden-Drevviken, där tryggheten har ökat från 84,5 procent 2023 till 95,3 procent 2024.

Positiv utveckling

Det finns flera tecken på en positiv utveckling inom trygghetsmiljön i Tyresö, särskilt på kommunövergripande nivå. Problem som mörka områden med bristande belysning, nedskräpning, skadegörelse och anlagda bränder har minskat. Dessutom har störningar från moped- och biltrafik på gång- och cykelvägar minskat. Likaså har upplevelser av stökiga grannar samt störningar från berusade personer minskat. Färre upplever också öppen narkotikahandel, även om detta område har varierat över tid.

Andra störningar som bråk utomhus och störande ungdomar har också minskat sedan 2023. Andelen personer som utsatts för fysiskt våld, hot, stöld eller skadegörelse är fortsatt låg. Oron för inbrott, skadegörelse och överfall har generellt minskat. Invånarna upplever i högre grad än tidigare att polisen och kommunen engagerar sig i lokala trygghetsfrågor, där särskilt polisen fått ökat förtroende.

Utmaningar kvarstår inom narkotika och bostadsbrott

Samtidigt pekar undersökningen på flera områden där tryggheten behöver stärkas ytterligare. Problemen med bostäder som fungerar som tillhåll för narkotikamissbrukare, synligheten av narkotikamissbrukare på offentliga platser samt förekomsten av kriminella gäng upplevs ha ökat. Däremot har upplevelsen öppen narkotikahandel minskat sedan förra mätningen. Flera typer av stölder – både inbrott och bilstölder, samt stölder ur bilar och från mopeder eller cyklar – har ökat över tid, även om vissa av dessa minskat från 2023 års nivåer. Skadegörelse, särskilt på bilar och i fritidsbostäder, har också ökat.

Antalet som utsatts för bedrägerier har ökat, en utveckling som i takt med digitaliseringen blivit en utmaning för många kommuner.

Mer trygghet, men fortsatt ojämlikhet

Trots att tryggheten alltså har stärkts på flera fronter och många ordningsstörningar minskat, kvarstår skillnader i trygghetskänsla baserat på kön, ålder och bostadsområde. Nedskräpning, mörka områden, störande moped- och MC-trafik, klotter samt ungdomar som stör ordningen kvarstår som de mest rapporterade problemen. Av dessa har enbart klotter ökat något sedan 2023, medan nedskräpning och andra trafikstörningar minskat något över tid.

Stapeldiagram - oro för brott

Andelen invånare som faktiskt utsatts för brott är glädjande mycket låg. Oron för brott är högre än den faktiska uppgivna brottsutsattheten, även om denna oro har minskat över tid. Andelen som anmäler sitt brott till polisen är dock fortsatt låg. Av de som varit utsatta för brott de senaste 12 månaderna så är det drygt hälften som inte anmält något av brotten till polisen.

– Vårt mål är tydligt, alla Tyresöbor ska känna sig trygga i kommunen och i sitt bostadsområde. Tillsammans med Moderaterna kan vi ta ansvar för kommunen och invånarnas trygghet. Med en stabil majoritet kan vi prioritera tryggheten och genomföra de satsningar som ger bäst effekt både på kort och lång sikt, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi kraftsamlar hela kommunorganisationen för att fortsätta utveckla och påskynda trygghetsarbetet i Tyresö. Helhetsgreppet består av nya uppdrag och större samverkan mellan kommunens verksamheter samt andra viktiga samhällsaktörer. Vårt mål om att alla Tyresöbor ska känna sig trygga kräver konkret politik vilket vi nu genomför, säger Fredrik Bergkuist (M) kommunstyrelsens vice ordförande.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 12 november 2024