11 november 2020

Föreningar nattvandrar för ökad trygghet

Du har kanske sett dem – värdarna med sina knallgula västar som är ute på vägar, torg och skolgårdar på helgerna. Tyresö kommun samarbetar med föreningar för att skapa mer vuxennärvaro kvällstid. I höst är det tre föreningar som bidrar till ett tryggare Tyresö genom att nattvandra.

Isa Strandberg

Isa Strandberg

– Jag och chefen för fritidsgårdarna, Tomas Olausson, träffades i våras för att diskutera hur vi skulle kunna arrangera nattvandringar på ett nytt sätt. För tyvärr har det gått trögt med föräldravandringarna de senaste åren, det har varit svårt att få föräldrar att engagera sig, säger Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg i Tyresö kommun.

Diskussionen mynnade ut i ett försök med att samarbeta med föreningslivet. En förfrågan gick ut till Tyresös föreningar om de kunde tänka sig att nattvandra på helgkvällar mot en ersättning, och tre föreningar har nappat – Tyresö handboll, Bollmora Inter och Hanvikens SK.

– Syftet med vandringarna är att det behövs en trygg vuxennärvaro utomhus kvällstid. Föreningsvärdarnas roll är främst främjande, de ska absolut inte fungera som en förlängd arm till väktare eller polis, utan de ska stötta, aktivera och interagera med dem de möter, säger Isa Strandberg.

Rapporter ger insyn

Samarbetet med föreningarna innebär att minst tre personer, minst 25 år gamla, ska vara ute fredags- och lördagskvällar mellan 20.00 och 02.00. Sedan är det upp till föreningarna vilka och hur många personer de engagerar. De tre föreningarna som är involverade har var sitt område – Bollmora, Trollbäcken och Tyresö Strand. För detta får föreningen ett bidrag från kommunen.

– En stor fördel med den här modellen är att efter varje pass lämnar föreningarna en enkel rapport. De beskriver var de har gått, vilka de har träffat på och om det har varit några incidenter. Det ger oss en bra bild på hur det ser ut så vi kan jobba proaktivt, vi får till exempel en aktuell bild över var ungdomar brukar hänga, säger Isa Strandberg.

Hon poängterar att inga individuella personuppgifter förekommer i rapporterna. Om föreningarna behöver lyfta något som berör en specifik person är det telefonsamtal som gäller. Om en akut situation uppstår har föreningsvärdarna kontaktuppgifter till väktare, polis, brandkår med flera.

Positivt att vara utomhus

Vandringarna har pågått sedan i början av sommaren, och har mottagits väl. Inga allvarliga incidenter har hänt, tvärtom rapporterar värdarna mest om positiva upplevelser.

– Att människor är ute kvällstid är absolut inget negativt. Tvärtom är det ju bra att vara utomhus och röra på sig. Värdarna är ju inte ute i något offensivt syfte, utan blir väl bemötta med ett nyfiket intresse. Ibland lägger de ut i sociala medier att man kan ringa dem direkt om man till exempel vill ha sällskap hem från bussen, säger Isa Strandberg.

Föreningsvärdar från Hanvikens SK nattvandrar

Hanvikens SK nattvandrar.

Mathias Tegnér är ordförande för Hanvikens SK. Han håller med och berättar att det finns gäng som regelbundet spelar basket och fotboll på skolgårdarna på kvällarna.

– Hela vår verksamhet i klubben är förebyggande och trygghetsskapande i sig. Nattvandrandet kändes därför både naturligt och självklart för oss att delta i. Vi välkomnar alla som vill prata med oss. Ibland när det passar pratar vi om vår verksamhet också. Vi svarar gärna på frågor och har förstås inget emot om vi kan värva fler medlemmar, säger han.

Budgeten räcker att hålla vandringarna igång året ut. Men Isa Strandbergs förhoppning är att vandringarna kan fortsätta och utvecklas även framöver samt engagera fler föreningar. Andra kommuner som är nyfikna har hört av sig, så modellen med föreningsvärdar kan vara på väg att även sprida sig till övriga länet.

Läs om föreningsvärdar

Läs om vandringsombud - till privatpersoner som vill bidra till ökad trygghet

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 19 november 2020