De besöker mer än hundra Tyresöbor varje natt, är inte mörkrädda, tar ofta snabba, svåra beslut och deras nyckelknippor väger flera kilo. Träffa några av kommunens hjältar – undersköterskorna som sköter hemtjänsten när vi andra sover.
Nattpatrullen kallas det team av undersköterskor som ansvarar för all hemtjänst i Tyresö under nattetid. Teamet består av 18 personer som under natten gör över hundra nattliga besök hos hemtjänsttagarna i kommunen.
Eva Sabato och Monica Thörne jobbar båda som undersköterskor i Tyresös kommunala hemtjänsts nattpatrull.
– Att jobba natt är utmanande på många sätt. Vi fattar beslut som vi normalt kanske inte gör under dagtid och vi får heller inte vara rädda för det. Sedan känns det som vi äger både kör- och gångvägar nattetid, säger Eva och skrattar.
Nattpatrullens pass börjar klockan 21. Då lämnar kvällspersonalen över till nattpersonalen och de går igenom de besök som ska göras under natten, vilket kan vara både att man hjälper hemtjänsttagaren med omvårdnad inför natten och tillsynsbesök.
– Under våra fasta besök hjälper vi hemtjänsttagaren med hygien, omvårdad och hjälp att komma i säng inför natten. Sedan gör vi även fasta tillsynsbesök, och då smyger vi bara försiktigt in och tittar till så att allt är bra, förklarar Monica.
Kommunens ögon under natten
Utöver fasta besök åker även nattpatrullen ut på larm. Larmen kommer från hemtjänsttagare som tryckt på sitt trygghetslarm. Leverantören av larmet, Careium, tar då emot samtalet - om de bedömer att uttryckning krävs åker nattpatrullen hem till den som larmat.
– Det händer också att det kommer in så kallade ”tysta larm”, det vill säga att man inte kan höra eller får någon kontakt med en hemtjänsttagare. Även fast många av de tysta larmen oftast sker av misstag, till exempel att någon råkat komma åt larmknappen i sömnen, måste vi alltid åka ut och titta till dem inom 30 minuter. Det gäller förstås också om någon ramlat eller vill ha hjälp med något annat och larmat, säger Monica.
Eftersom nattpatrullen gör många besök runt om i Tyresö varje natt händer det att de ibland ser saker som ligger utanför hemtjänstens ansvar. Det kan handla om lokaler där dörrar har lämnats öppna, bilbränder, bråk eller olyckor.
– Man skulle kunna säga att vi är Tyresös ögon under natten. Ser vi att något inte är som det ska, ringer vi väktare eller polis. Och ibland händer det att polisen kollar med oss om vi sett något särskilt, säger Eva.
Eftersom hemtjänsten besöker så många hem är det många nycklar de måste hålla koll på och bära med sig. Storleken på knippan varierar beroende på hur många besök som är schemalagda och ibland kan den bli väldigt tung.
– Ibland har den varit så tung att vi faktiskt vägt den - en gång vägde den över tre kilo, säger Eva.
Respekt för andras hem
För att jobba i hemtjänstens nattpatrull behöver man vara utbildad undersköterska med körkort. Enligt Monica och Eva är det även bra om man som person är empatisk, inte rädd för att fatta egna beslut och kunna ta egna initiativ. Man ska också känna stor respekt för att man faktiskt arbetar i någons hem.
– Att jobba i hemtjänsten är på många sätt annorlunda än att jobba på till exempel en vårdavdelning. Vi går ju in i någons hem, och där måste vi respektera de regler som finns hos dem som bor där. Vill någon att vi tar av oss skorna så gör vi det så klart, förklarar Monica.
– Och sedan är det förstås en fördel om man inte är mörkrädd när man jobbar i nattpatrullen, säger Eva.
Mötet med människor det bästa
Trots att det ibland kan vara stressigt med många oförutsedda händelser under natten är både Monica och Eva rörande överens om att det är ett otroligt givande jobb.
– Det bästa med jobbet är både kollegorna vi jobbar med och de människor vi besöker. Vi känner att man verkligen gör nytta och vi får mycket uppskattning av hemtjänsttagarna som oftast blir glada när de ser oss. Trots att det kan vara slitsamt är det ett väldigt givande arbete, säger Monica.
– Det är en speciell känsla när man kommer hem till någon som säger ”åh, nu kommer äntligen nattjejerna”. Mötet med hemtjänsttagarna ger så mycket. Jag har jobbat i nattpatrullen i över 19 år. Jag skulle aldrig vara kvar så länge om jag inte trivdes, säger Eva.
Lyssna på deras medverkan i Tyresöradion
I höstas medverkade Eva och Monica i Tyresöradion där de berättade om deras arbete i nattpatrullen.