01 september 2021

Afghaner som evakuerats av Sverige till Tyresö

Den 28 augusti tog Tyresö emot ett antal av de kvotflyktingar från Afghanistan, som Sverige nyligen har evakuerat från Kabul. Det rör sig om personer som på olika sätt har arbetat för Sverige i Afghanistan, tillsammans med sina familjer.

Efter en förfrågan från Migrationsverket tog Tyresö snabbt beslut om att ta emot ett antal av de 600 kvotflyktingar från Afghanistan, som Sverige den senaste tiden evakuerat från landet. Sedan talibanrörelsen tagit kontroll över Afghanistan och intagit huvudstaden Kabul, har säkerhetsläget för lokalanställda personer som arbetat för utländska ambassader och deras familjer försämrats kraftigt.

Mottagandet av kvotflyktingarna skedde med mycket kort varsel och familjerna anlände till Tyresö sent på natten till den 28:e augusti.

–Jag är stolt över att vi i Tyresö är en av de kommuner som erbjuder en fristad för dessa familjer under denna kris. Det här är personer har tjänat vårt land, som varit anställda av Sveriges ambassad, och som bidragit till Sveriges arbete i Afghanistan. Vi har därmed ett ansvar för dessa personer och deras familjer – för att se till att de är trygga och i säkerhet, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

– Dessa nya Tyresöbor får nu möjlighet att bidra till Tyresös och Sveriges fortsatta utveckling, och jag hoppas att de så småningom när de fått landa och komma in i allt, ska komma att trivas här, säger Anita Mattsson.

Senast uppdaterad: 1 september 2021