06 maj 2021

Ut och njut – gratis gruppträning för äldre

Tyresö kommun arbetar hälsofrämjande ut mot seniorer för att tillgodose både den fysiska, psykiska och sociala hälsan. Nu har projektet Ut & Njut 70+ startat med gratis rörelse- och promenadgrupper för äldre.

Glada äldre med solglasögon

Under pandemin är det många som suttit ensamma inomhus. Även de som är pigga och friska har känt sig isolerade. Men fysisk aktivitet är viktigt för att kunna fortsätta leva ett självständigt och aktivt liv. Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledbesvär och högt blodtryck är några exempel som kan förhindras eller mildras genom regelbunden fysisk aktivitet.

Eva Stigberg

– Vad som är minst lika viktigt är den mentala hälsan. Bristen på kontakten med andra människor under lång tid kan betyda att man tappar livsgnistan och i värsta fall leda till depression, säger Eva Stigberg, undersköterska på Tyresö kommun.

Träningsvana behövs inte

För att locka ut Tyresös seniorer startar kommunen gruppträningar med Eva Stigberg som ledare två dagar i veckan, måndagar och onsdagar. Eva har arbetat med hälso- och träningsrelaterade frågor i över 20 år. På förmiddagen träffas promenadgruppen i Stadsparken och på eftermiddagen övar rörelsegruppen i Fornuddsparken. Projektet har fått namnet Ut & Njut 70+ och första tillfället var onsdag den 28 april.

– Man behöver inte ha träningsvana för att vara med, men man ska kunna röra sig obehindrat. Jag har ett förberett träningsprogram, men kommer att anpassa rörelserna efter deltagarnas förmåga. Redan vid bokningen kommer jag att ställa några frågor, så att vi hamnar på rätt svårighetsnivå, säger Eva Stigberg.

Roligt tillsammans med andra

Tyresö kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Gruppträningarna är helt gratis, men för att hålla grupperna små, så att alla kan hålla avstånd till varandra, behöver deltagarna anmäla sig i förväg. Det gör man lätt genom att mejla eller ringa till Eva. Det finns även två tider att välja på, både på för- och eftermiddagarna. Det går bra att boka in sig för hela perioden eller enstaka tillfällen.

Eva Stigberg berättar att perioden fram till midsommar blir en provperiod, både för henne och för deltagarna. Blir det populärt finns möjlighet att Ut & Njut 70+ kommer att återupptas efter sommaren.

– Min förhoppning är att Tyresös friska äldre blir glada över denna chans att bryta isoleringen. Viktigast för mig är att de får roligt tillsammans i kontakten med andra människor och samtidigt komma igång med kroppen, säger hon.

Läs vilka tider som finns och hur du anmäler dig

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 6 maj 2021