18 november 2019

Orange Day mot kvinnovåld

Den 25 november kommer byggnader runt om i världen att lysa upp i orange för att uppmärksamma det utbredda våldet mot kvinnor. Även Tyresö kommer att delta med olika aktiviteter. För den som är drabbad finns det hjälp att få.

Byggnader upplysta i orange

Byggnader över hela världen lyser upp i orange på Orange Day 25 november (bilder från 2018).FOTO: UN WOMEN SVERIGE

Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Det kan handla om könsstympning mot flickor, barnäktenskap och våld i nära relationer. Våldet är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska och psykiska konsekvenser. I allt för många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv.

– Den vanligaste formen av våld mot kvinnor i Sverige är våld i nära relationer. Hittills 2019 är det till exempel 67 såna anmälda fall av hot eller våld bara här i Tyresö, och vi vet att det tyvärr finns ett stort mörkertal, säger Susan Amini Armandi, chef på enheten för relationsvåld på Tyresö kommun.

Det finns hjälp att få

Våldsamheter mot sin partner kommer ofta smygande, men det finns tecken:
– Det kan börja med ökad svartsjuka, du måste redovisa varje steg du tar och vem du har pratat med. Något som är typiskt är också att din partner ber om förlåtelse efter en våldshandling och bedyrar att det aldrig mer ska upprepas, vilket det tyvärr oftast gör, säger Susan Amini Armandi.

Men vad kan man göra om man är utsatt?

– Kommunen erbjuder råd, stöd och hjälp till förändring, både akut och på längre sikt. Det gäller även dem som själva har utsatt en närstående för våld. Man kan också höra av sig till Tyresö kvinno- och tjejjour eller till Manscentrum Östra Södertörn. Alla kan ge stöd­samtal, hjälp att ta kontakt med polis, sjukvård, hjälp med skyddat boende med mera, säger Susan Amini Armandi som tillägger att man naturligtvis ska ringa 112 om situationen är akut.

Tyresö uppmärksammar Orange Day

Orange Day den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Den etablerades 1999 av FN och den uppmärksammas över hela världen.

– Här i Tyresö kommer vi att lysa upp vattentornet och ett par rondeller i orange. Vi kommer även att dela ut ljus och information i Tyresö centrum. Vi uppmanar kommunens personal att denna dag välja ett orange plagg eller accessoar, säger Päivi Sandholm som är sekreterare i kommunens beredning för mångfald och integration.
Hon berättar också att fler aktörer kommer att delta på olika sätt, till exempel Tyresö bostäder och Tyresö centrum.

På kvällen kan Tyresöborna passa på att gå på en föreläsning som Tyresö kvinno- och tjejjour anordnar - #metoo - vad hände sen.
Läs här om föreläsningenlänk till annan webbplats

– Vi på UN Women Sverige är väldigt tacksamma över att Tyresö kommun uppmärksammar Orange Day. Tillsammans gör vi skillnad för kvinnor och flickor i världen, säger Petra Engberg, verksamhetschef.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 18 november 2019