27 augusti 2019

Tyresös Moises Rumie vann Funkisfestivalen!

Den 26 augusti avgjordes riksfinalen i Funkisfestivalen på Stockholm Waterfront building. Moises Rumie som representerade Tyresö gjorde ett riktigt succéframträdande och vann hela finalen, i hård konkurrens med elva deltagare från andra kommuner i landet.

Vinnarögonblicket. Fotograf: Foto f'ralla

Moises Rumie. Fotograf: Emma Svidén.

Med balladen Heaven vann Tyresöbon Moises Rumie både publikens hjärta och till slut − hela Funkisfestivalen! När juryn efter en nästan tre timmar lång festival läste upp namnet på det vinnande bidraget; ”Låt nummer 11 – Moises Rumie” jublade publiken så att taket på Stockholm Waterfront nästan lyfte.

Moises Rumie. Fotograf: Emma Svidén.

− Jag känner mig lite chockad! Men det var en stark låt jag valde; Bryan Adams Heaven, så det kändes tryggt på scenen hela tiden. Nu ska jag fira stort med familjen! Min mamma och pappa är här, mina syskon och kusiner, ja hela släkten, sade en lycklig Moises Rumie direkt efter vinsten.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Juryn för kvällen bestod av LaGaylia Frazier (artist), Micke Syd (artist), Nano (artist), Fredrik Rispe (radiopratare) och Ewa Wigenheim (grundare ABBA-museet). Kvällens konferencierer var Tobias Karlsson dansare från tv-programmet Let´s Dance och Niklas Hjelmvik från Mosaikteatern.

Iréne Hededal, förvaltningschef vid förvaltningen för liv och hälsa

Iréne Hededal

− Stort, stort grattis Moises! Det här är andra året som Tyresö är med i Funkisfestivalen och satsningen har utan tvekan gett hela Tyresö en energiinjektion. Målet med Tyresös deltagande är att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor. Och Moises gav oss verkligen en fantastisk show, säger Iréne Hededal förvaltningschef på förvaltningen för liv och hälsa i Tyresö.

−Tack alla Tyresöbor som stöttat mej genom denna tävlingen! Jag gjorde detta för er, sade en trött men glad Moises Rumie, innan han sent på kvällen försvann i väg för att fira vinsten med släkten.

Se en bit av vinnarlåten här:

Finalen i Funkisfestivalen föregicks av lokala uttagningar i de deltagande kommunerna, samt två delfinaler.

Läs mer om Funkisfestivalenlänk till annan webbplats

Den som missade Funkisfestivalen får chans att se Moises Rumie sjunga snart igen, då han kommer att uppträda både på fritidsmässan minfritid.nulänk till annan webbplats i Tyresö den 13 september, samt på Tyresöfestivalenlänk till annan webbplats 14 september.

Senast uppdaterad: 11 september 2019