20 maj 2019

Etableringscentrum ett år!

Satsningen på Etableringscentrum har varit lyckosam. På ett år har 102 nyanlända Tyresöbor fått jobb, gått ut i studier eller fått praktikplats. 

Khuloud Bashar deltagare vid Etableringscentrum

Khuloud Bashar, som fått jobb genom Etableringscentrum i Tyresö.

Etableringscentrum är ett projekt som startats för att få ut fler nyanlända personer i egen försörjning, där deltagarna går igenom jobbförberedande och språkstärkande aktiviteter. I maj 2018 öppnade Etableringscentrum i Tyresö upp sin verksamhet.

Etableringscentrum genomförs av Tyresö, Haninge och Nynäshamns kommuner i samarbete med Arbetsförmedlingen på Östra Södertörn.
I varje kommun som deltar har ett Etableringscentrum upprättats.
Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden.

Utbildning med helhetssyn

 I Tyresö ligger Etableringscentrum i det gamla polishusets lokaler i centrum och här arbetar delprojektledare, samhällsvägledare, arbetsförmedlare, språkpedagog och arbetskonsulenter. Tillsammans erbjuder de ett heltäckande yrkesinriktat utbildningskoncept för nyanlända som behöver stöd för att komma ut på arbetsmarknaden eller in i studier. Det är Arbetsförmedlingen som hänvisar personer till Etableringscentrum och fokus ligger på kvinnor och kortutbildade, eftersom statistiken visar att det ofta tar längre tid för de individerna att bli självförsörjande.

Med sikte på arbetsmarknaden

Till Etableringscentrum kommer deltagarna för att lära sig allt ifrån hur man skriver ett cv och ett personligt brev, till hur en arbetsintervju går till, hur man hälsar korrekt i en arbetssituation eller vad kroppsspråket signalerar i ett samtal. De får yrkesinriktad språkträning, individuella coachningssamtal och hjälp att själva lära sig att hitta och söka olika jobb. I undervisningen ingår också hur det svenska samhället fungerar. Det kan vara sådan information som vad numret 112 är till för, hur man kommer i kontakt med en vårdcentral och vad man kan göra på biblioteket. Deltagarna får också möjlighet att prova på olika sportaktiviteter i kommunen.

Språkträning på Etableringscentrum

Språkträning på Etableringscentrum. Mehdi Rashidi Poor berättar för gruppen hur det går med gymträningen, som han satsar på.

Språkpedagogen Sofia Runebrand ansvarar för de språkstärkande aktiviteterna på Etableringscentrum.

Sofia Runebrand språkpedagog vid Etableringscentrum i Tyrsö

Sofia Runebrand

− Det känns fantastiskt att få vara en del i andra människors utveckling, att få hjälpa medmänniskor till självhjälp. Vi ställer krav på våra deltagare och är väldigt tydliga med att vi inte är här för att hålla handen hela vägen genom arbetslivet. Men vi finns här som stöd och som kunskapskälla så länge deltagarna hör till oss på Etableringscentrum, berättar Sofia Runebrand.

Hon fortsätter;

− Känslan när en deltagare fått en praktikplats eller ett jobb, och att få se glädjen i deras ansikten… Den går nästan inte att beskriva. Det är väldigt stort för de flesta av våra deltagare när de lyckats få ett arbete − och även för oss som arbetar här!

I dagsläget kommer de flesta av deltagarna från Eritrea, Syrien, Somalia eller Afghanistan.

− Våra deltagares bakgrund är väldigt varierande, förklarar Sofia Runebrand. Vissa har redan ganska god kunskap om samhället och har lärt sig grundläggande svenska och behöver inte så mycket coachning. Medan vissa personer kan vara analfabeter och har då svårt att tillgodogöra sig vissa delar. Då är det överkurs att ens lära sig hur man skickar en jobbansökan via mail. Då kanske vi börjar med något så grundläggande som hur man svarar och pratar i telefon på ett artigt sätt i Sverige, eller hur man hälsar på nya människor. Alla kan gå framåt utifrån sina förutsättningar, det är processen framåt som är det viktiga. Det är vår stora styrka här på Etableringscentrum − vår positiva människosyn.

Anna-Lena Engstedt är sektorchef för arbetsmarknads- och socialsektorn i Tyresö och ansvarar för Tyresös del i projektet Etableringscentrum;

Anna-Lena Engstedt sektorchef arbetsmarknads- och socialsektorn

Anna-Lena Engstedt


− Jag är väldigt glad över att satsningen på Etableringscentrum blivit så framgångsrik. Vi har lyckats få till en verksamhet som effektivt lotsar nyanlända ut i arbetslivet och starkt skyndar på processen mot självförsörjning. Det är viktigt att komma ihåg att våra nysvenskar är betydelsefulla för Sverige ur många aspekter, och att de är en otroligt central del för att vi ska ha råd att finansiera vår fortsatta välfärd, säger Anna-Lena Engstedt.


102 personer ut i jobb, praktik eller studier

Under året som gått har Etableringscentrum i Tyresö lyckats få ut 9 personer i studier. Exempel på studieinriktning som Tyresös deltagare valt är bageri-, lastbils-, och kockutbildning. 26 nyanlända Tyresöbor har via Etableringscentrum kommit ut i arbete, och 67 deltagare har fått en praktikplats. De branscher som deltagarna främst fått jobb eller praktik inom är restaurang och caféer, lager, bilvård och butiker.

Arbete med hjälp av Etableringscentrum

En av de personer som fått arbete genom Etableringscentrum är 21-åriga Khuloud Bashar från Aleppo i Syrien. Khuloud flydde tillsammans med delar av sin familj från kriget i sitt hemland och kom till Sverige 2015. Hon hade bara gått sex år i skolan i Syrien innan hon kom till Sverige och började studera SFI, svenska för invandrare, som hon nu gått på i två år. Till Etableringscentrum kom hon för drygt ett halvår sedan och har genom projektet redan hunnit göra praktik på en skola. Nu har hon med Etableringscentrums hjälp fått ett deltidsarbete på caféet Coffeehouse by George i Tyresö centrum.

− Det här är det första riktiga jobbet i hela mitt liv. Jag är så glad för det! Det är jätteroligt här på caféet. Jag förbereder smörgåsar och gör olika sorters kaffe och smoothies, fixar med diskmaskinen och städar i köket och i caféet. Och nu har jag precis börjat våga stå i kassan. Jag kan både arabiska och kurdiska och en del svenska, så jag kan prata med de flesta nu. Mina arbetskamrater är väldigt snälla och har stort tålamod med mig när jag frågar saker. De får mig att känna mig trygg här, berättar Khuloud Bashar.

På frågan om vad hon lärt sig på Etableringscentrum som hon tar med sig vidare ut i livet, svarar hon:

Khuloud Bashar deltagare vid Etableringscentrum

Khuloud Bashar

− Det är många saker som jag lärt mig som är viktiga. Hur man gör och vad man säger på arbetsintervjuer till exempel, och att man ska presentera sig med sitt namn när man hälsar på någon för första gången. För mig var det också en stor sak att lära mig att se folk i ögonen när jag pratar. I mitt hemland anses det som respektlöst om man tittar en äldre person i ögonen, men det har jag fått lära mig att man behöver göra här. Annars tycker de att man är konstig, och då får man ju inget jobb. Och sedan om någon frågar om man vill ha kaffe på en arbetsintervju ska man tacka ja, även om man inte vill ha − så att man verkar artig, säger Khuloud Bashar med ett skratt.

Framtiden ser hon ljust på.

− Jag är bara 21 år och är nöjd med att arbeta här på caféet just nu. Det är kul! Jag tänker satsa på att gå klart SFI och ta körkort samtidigt som jag jobbar här. Men jag har en dröm om att någon gång få bli inredningsdesigner. Jag hoppas så att jag ska lyckas! Jag hann bara gå några år i skolan i Syrien innan min skola bombades, så jag måste först gå på Komvux och sedan studera på universitet om jag ska kunna arbeta med mitt drömyrke i framtiden. Men kanske, kanske − om jag kämpar mitt allra bästa blir det verklighet en dag, avslutar Khuloud Bashar.

 

Medarbetare Etableringscentrum

Medarbetare på Etableringscentrum i Tyresö: Anna Nordström, Rahiel Tewelde, Lotta Milestad Wessman, Stina Elander Malmberg, Madelene Bång och Sofia Runebrand.

Sidan publicerad av: Josephine Uppman
Senast uppdaterad: 23 maj 2019
Upp