23 januari 2018

Perdaniel Söderlind tog hem segern i Tyresös Funkisfestival

Perdaniel Söderlind vinnare av Tyresös deltävling i Funkisfestivalen

Perdaniel Söderlind Foto: Anna Hellman

Den 22 januari hölls Tyresös deltävling i Funkisfestivalen. Det hela blev en riktig succékväll som drog över 200 åskådare. Åtta fantastiska bidrag tävlade till publikens jubel och applåder − och när juryn överlagt korades vinnaren Perdaniel Söderlind.

Glada deltagare Funkisfestivalen Tyresö

Från vänster: Gerd Söderlind, Lena Löwgren, Marita Söderlind, Josefin Boström, Thomas Claesson och Linnea Johansson. Sittandes längst fram Perdaniel Söderlind. Samtliga foton: Anna Hellman.

Perdaniel sjöng låten ”Hon har blommor i sitt hår”. I april representerar han Tyresö i den stora finalen på Cirkus.

− Det här känns jättestort! Jättekul! Jag gjorde mitt bästa och hade ett visst hopp om att vinna, men att det skulle gå så här bra överträffade alla mina förväntningar. Det har varit en helt överväldigande kväll med riktiga musiker, professionell sminkning och hårklippning, lyxig mat i logen, ja allt man bara kan tänka sig, säger vinnaren Perdaniel.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. I år är första året som Tyresö deltar i sångtävlingen och den engagerade publiken fick ta del av åtta fantastiska bidrag, allt ifrån schlager till tv-spelspop. Samtliga deltagare sjöng live, ackompanjerade av en professionell orkester.

− Gemenskapen och chansen att träffa likasinnade är det som varit bäst med det här arrangemanget, berättar Perdaniel. Vi artister har verkligen klickat, vi har stöttat och pushat varandra. Och det har varit roligt att känna att vi får ta plats och synas. Att någon satsar på oss.

Konferencier för kvällen var sångerskan Ninni Bautista och Tyresöprofilen Elias Moberg. Juryn som bestod av artisterna Erik Linder, Anna Ekman och Fernando Brito hade svårt att välja en vinnare. Efter hård överläggning stod dock Perdaniel Söderlind som segrare, och juryns motivering löd:

En sångare med en grym röst. Tonsäker och med bra tajming. Ett roligt och underhållande nummer med charmig koreografi. En artist som är redo för finalen på Cirkus. Den som juryn valt att skicka vidare i Funkisfestivalens deltävling i Tyresö 2018 är: melodi nummer 8 ”Hon har blommor i sitt hår” med Perdaniel Söderlind.

Perdaniel Söderlind

Perdaniel Söderlind. Foto: Anna Hellman

− Mitt nummer med min Målarock-tröja, gjorde jag för att hedra min stora idol Robert Broberg, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt, men som inspirerat mig mycket. Och så ville jag sjunga något på svenska, men inget uttjatat som "Diggiloo" eller "Främling". Jag har alltid gillat "Hon har blommor i sitt hår", den känns somrig och lagom känd, så det fick bli den − fast på mitt eget sätt, säger Perdaniel Söderlind.

− Vilken kväll! Vilken show! Jag förstår att juryn hade problem att välja. Det var fantastiska artister vi fick se på scen. Ett sådant engagemang och sådan glädje! Nu hoppas jag att vi blir ett stort följe som tar oss till finalen på Cirkus och hejar fram Perdaniel. Funkisfestivalen är det bästa kulturevenemang jag vet, säger Tyresös socialchef Magnus Lublin, som var på plats i publiken.

Perdaniel ska nu tävla för Tyresö i den stora finalen på Cirkus den 23 april. I finalen deltar vinnarna från 15 kommuner runt om i landet.

− Det känns nervöst. Läskigt men kul på samma gång, säger Perdaniel.

När han får frågan om hur han ska fira vinsten i Tyresös deltävling avslutar han;

− Med sömn − för jag sov inte så bra i natt. Jag låg och grunnade och tänkte på mitt framträdande, så nu ska det bli skönt att få sova ordentligt.

Här kan du läsa mer om Funkisfestivalen

Sidan publicerad av: Josephine Uppman
Senast uppdaterad: 22 februari 2018
Upp