16 oktober 2025

Offentliga måltidens dag – vi firar med hållbara måltider varje dag

Torsdag den 16 oktober är det Offentliga måltidens dag – en dag för att uppmärksamma den viktiga måltiden i skolor, förskolor och andra offentliga kök. I Tyresö kommun arbetar vi varje dag för att maten som serveras ska vara både god, näringsrik och hållbar – för människor, djur och miljö.

Bild på färggranna höstgrönsaker på ett dukat bord under Tyresöfestivalen

Hållbara måltider hela vägen

Alla kommunens skol- och förskolekök är KRAV-certifierade. Det innebär att minst tio procent av alla inköp av livsmedel ska vara KRAV-märkta produkter. I dag är hela 43 procent av produkterna ekologiska, och målet är att nå 60 procent till år 2030 – i linje med de globala målen i Agenda 2030.

KRAV-certifieringen betyder också att:

  • Ingen rödlistad fisk köps in.
  • Användningen av plast ska minska och inga plaster som innehåller miljö- eller hälsofarliga ämnen används.
  • Inga livsmedel märkta med GMO (genmodifierade organismer) serveras.
  • Endast miljömärkta rengöringsmedel används.

Mindre kött och mindre svinn

I förskolorna serveras vegetarisk lunch minst två gånger i veckan. I skolorna finns ett vegetariskt alternativ varje dag – och en dag i veckan serveras enbart vegetarisk mat. Kött och fågel som används ska i första hand vara av svenskt ursprung.

Att minska matsvinnet är också en viktig del av hållbarhetsarbetet. Menyer planeras för att så mycket som möjligt av maten ska tas omhand. Eleverna uppmuntras att smaka på allt men att hellre ta flera små portioner, så att så lite mat som möjligt kastas. Ibland serveras också fler alternativ än de som står på menyn – för att ta tillvara mat från tidigare dagar, alltid enligt livsmedelslagens hygienkrav.

Prova ett av våra vegetariska favoritrecept!

Ett enkelt, näringsrikt och klimatsmart sätt att fira Offentliga måltidens dag – och alla andra dagar!

Recept på vegetarisk gulaschsoppa

Ingredienser

  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 2 stycken gula lökar
  • 1 msk kumminfrö
  • 2 stora morötter (tärnade)
  • 5 stycken potatisar (tärnade)
  • 2 msk tomatpuré
  • 300 gram krossade tomater
  • 1,8 dl vatten
  • 1 msk grönsaks fond
  • 0,5 dl hackad persilja
  • Salt/peppar

  • 600 gram formbar vegofärs
  • 3 msk japansk soja
  • 0,5 dl vitlöksolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Stek vegofärsen med vitlöksoljan, soja, salt, peppar, parikapulver, låt svalna.
  2. Fräs löken till gyllen brun med kumminfröna.
  3. Tillsätt sedan de tärnade morötterna och potatisen fräs till i någon minut.
  4. Häll i resten av ingredienserna till soppan samt den stekta vegofärsen.
  5. Häll i persilja i slutet så den behåller sin gröna färg.

Smaklig måltid!

Sidan publicerad av: Anna Serratusell Wallin
Senast uppdaterad: 16 oktober 2025