13 april 2023

Ukrainare i Tyresö får lära sig svenska hos sfi

Kommunstyrelsen i Tyresö kommun beslutade den 4 april 2023 att vuxna flyktingar som har kommit till Tyresö enligt massflyktsdirektivet får studera svenska för invandrare, sfi.

Regelverket säger att vuxna personer som flytt och kommit till Sverige med stöd av massflyktsdirektivet inte har rätt till sfi eller annan utbildning på komvux. Regeringen kommer att ändra i förordningen om vuxenutbildning senare under året, men Tyresö kommun har beslutat att gå händelserna i förväg.

– Det regleras ingenstans att en kommun inte får erbjuda sfi till grupper som inte har rätt till det, så vi kommer erbjuda utbildning i vår reguljära komvuxundervisning. Vi inväntar inte regeringens ändring av förordningen och kommande statsbidrag, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är att få igång verksamheten så fort som möjligt. Alla vuxna flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet kommer att erbjudas kostnadsfri sfi-utbildning,. De som anmäler intresse får efter en nivåtest plats i en av de befintliga studiegrupperna hos sfi på C3L – vuxenutbildningen i Tyresö.

– Hos sfi finns kvalitativ utbildning med en tydlig läroplan, deltagarna placeras i den grupp som passar deras förkunskaper och de erbjuds kurser både dag- och kvällstid eller på distans, säger Anita Mattsson.

Hur många vuxna personer från Ukraina som bor i Tyresö är osäker, då det inte finns något officiellt register, men antalet uppskattas till cirka 200 personer mellan 21 och 64 år. 65 av dessa bor i kommunens eget boende Björkdalen.

– Jag är stolt över att Tyresö kommun så snabbt kan komma igång med svenskundervisning för den här gruppen. Med ett betyg från sfi får deltagarna betydligt större möjlighet att studera vidare eller få en anställning, säger Anita Mattsson.

Information about sfi in English Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 13 april 2023