14 oktober 2020

Så arbetar Tyresös kök med hållbara måltider

Den 15 oktober uppmärksammar vi måltidens dag i Tyresös skolor. Tyresö kommun har stort fokus på hållbarhet i sina kök, som alla har blivit KRAV-certifierade under 2020.

morötter

Under måltidens dag hålls det bland annat frågesport om mat och omröstning om elevernas favoritmåltid i Tyresös skolmatsalar. Tyresö kommuns alla kök i skolor och förskolor har under året blivit KRAV-certifierade. Det innebär att minst 25 procent av alla varor som köps in ska vara ekologiska produkter. Målet i Tyresös kök är dock 50 procent under 2020. Till år 2030 ska andelen uppgå till 60 procent, för att klara hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

KRAV-certifieringen innebär inte bara att det köps in ekologiska och KRAV-märkta produkter utan även att:

  • ingen rödlistad fisk köps in.
  • användningen av plast ska minskas och inga plaster som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen ska användas.
  • inga livsmedel märkta med GMO (genmodifierade organismer) serveras.
  • endast miljömärkta rengöringsmedel används.

Målet är också att köpa frukt och grönt efter säsong. Till lunchen serveras ett varierat utbud av grönsaker och baljväxter. All frukt i förskolan är ekologisk.

Mindre kött och mindre svinn

Tyresös skolkök har också minskat på köttet och det finns alltid ett måltidsalternativ som är vegetariskt. I förskolan serveras vegetarisk lunch minst en gång i veckan. Kött och fågel som serveras ska i första hand vara av svenskt ursprung.

Svinnminskning i alla steg är viktigt och därför planeras menyerna för att ta hand om så mycket som möjligt av maten. Barn och elever uppmuntras att smaka på allt men att hellre ta flera portioner så att så lite mat som möjligt kastas. Köken samordnar också sina inköp för att minska transporter till kommunen.

– Det känns roligt och viktigt att uppmärksamma måltidens betydelse i skolorna. Vi är stolta över att våra kök numera är KRAV-certifierade och fortsätter kontinuerligt att arbeta med hållbarhetsfrågor samt utveckling av måltiderna i Tyresö kommun. Vi har kommit jättelångt men det finns alltid saker som kan bli ännu bättre, säger Therese Gyllander, tf gastronomisk chef i Tyresö kommun.

Sidan publicerad av: barn-utb@tyreso.se
Senast uppdaterad: 15 oktober 2020
Upp