22 september 2021

Tyresö klättrar 20 placeringar i företagsranking

Tyresö kommun klättrar hela 20 placeringar i Svenskt Näringslivs senaste undersökning av företagsklimat. Därmed är Tyresö landets 62:a mest företagsvänliga kommun.

Tyresö kommun tar emot diplom. Personer från vänster: Olle Karstorp, Svenskt Näringsliv, Helge Steg, Tyresöföretagare, Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S) och kommundirektör Stefan Hollmark.

Tyresö kommun fick ta emot gratulationer, blommor och diplom från Svenskt näringsliv. Från vänster: Olle Karstorp, Svenskt Näringsliv, Helge Steg, Tyresöföretagare, Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S) och kommundirektör Stefan Hollmark.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Syftet är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige. En kommuns rankingplacering beror på företagens svar från en enkätundersökning och statistik från Statistiska centralbyrån, SCB och Upplysningscentralen, UC.

Kurvan pekar uppåt

År 2020 hamnade Tyresö på plats 82 efter att tappat några placeringar jämfört med året innan. Men 2021 har det vänt uppåt, trots att pandemin har ändrat förutsättningarna för många företagare, och att det har varit väldigt tufft för många.

– Vi är väldigt glada och stolta över att det målmedvetna arbetet som görs i Tyresö kommun syns och uppskattas av företagen, säger Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

– Under pandemin uppmärksammade Svenskt Näringsliv vårt arbete för att stötta det lokala näringslivet, och det är viktigt för en kommun som Tyresö med många små och mellanstora företag att vi från kommunen arbetar proaktivt med näringslivsfrågor.

"Vi måste göra detta tillsammans"

Helge Steg, är VD för Tyresöföretaget Arta Plast och även ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté (SME står för små och medelstora företag). Han tycker att det är extra roligt att få gratulera sin egen kommun till den förbättrade rankingen och hoppas på minst lika bra utveckling de kommande åren.

– Fortsätter vi klättra, är vi snart i toppen! Men vi måste göra det här tillsammans, för företagarna är en förutsättning för att människor ska kunna bo och leva i kommunen. Det ”närodlade”, det vill säga lokala företagandet, gör människors vardag lite bättre, säger Helge Steg.

Rankingen bygger framför allt på företagarnas egna omdömen men också på sådant som infrastruktur, andel i arbete, nyföretagsamhet, attityder till företagande och kommunal skatt. Allt för att få en så bra bild som möjligt av företagsklimatet.

Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i Tyresö kommun innebär 3,7 poäng jämfört med förra årets 3,5. Maxpoäng är 6, och jämfört med övriga kommuner i Stockholms län så ligger Tyresö kommun på den övre halvan i rankingen, där Solna toppar.

Flera områden att jobba vidare på

Tyresö kommun har förbättrat sina betyg på de flesta områden. Bäst betyg ges för mobilnät och bredband och allmänhetens attityder.

De områden där det enligt undersökningen finns mer att jobba på, är kommunal upphandling, information, skolans kontakter med det lokala näringslivet samt dialogen med kommunens beslutsfattare.

– Jag ser mycket fram emot möjligheten att få besöka Tyresöföretagen nu när pandemin börjar klinga av. Besöken är en viktig del i att hålla sig uppdaterad kring företagsklimatet. Vi har haft digitala träffar, men det är något helt annat att få träffas på riktigt, säger Anita Mattson.

Vad händer mer på näringslivsområdet i Tyresö i höst?

– Som ett led i arbetet med att stärka företagsklimatet – det ska vara enkelt att driva företag i Tyresö! – startar vi nu en ny satsning som vi kallar Etableringsforum. Mer information om det kommer inom kort, säger Gunilla Berg, näringslivschef i Tyresö kommun.

Resultat av undersökningen

Svenskt Näringsliv redovisar mätningen av företagsklimatet i Sverige på sin webbplats. Där kan du se resultatet både på kommunnivå och på Sverigenivå.

Tyresös resultat på Svenskt Näringslivs webbplats Länk till annan webbplats.

Sammanställning av företagsklimatet i Tyresö 2021 Länk till annan webbplats. (pdf)

Företagsklimat.se – startsidan Länk till annan webbplats.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta Gunilla Berg, näringslivschef i Tyresö kommun, gunilla.berg@tyreso.se, 070-488 94 63

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

2021 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2021 och ytterligare en tredjedel statistik från Statistiska centralbyrån, SCB och Upplysningscentralen, UC.

Sidan publicerad av: Eva Tinnerholm
Senast uppdaterad: 24 september 2021
Upp