18 juni 2020

Minska covid-19-spridningen: Tips till dig som driver en verksamhet

Har du en butik som lockar sommarlediga kunder? Driver du kanske ett café eller planerar du att ordna en loppis i sommar? Pandemin ställer speciella krav på alla som driver företag och organiserar verksamheter.

Det viktiga är att folk ska kunna hålla avstånd och tvätta händerna. Fokusera därför på hur ni löser situationer där trängsel kan uppstå. Det är viktigare än att definiera hur många som får vistas i en viss lokal eller utrymme samtidigt.

Ett exempel: en butikslokal kan vara väldigt stor men det kan ändå bli trångt vid kassan. Med markeringar i golvet eller ett kölappssystem så blir det lättare för kunderna att hålla avståndet till varandra.

Påminn dina kunder!

Påminn dina kunder och gäster om hur de bäst undviker smittspridning med hjälp av till exempel golvdekaler, gatupratare och affischer.

På MSB.se finns goda exempel på hur andra har gjort i sina verksamheter för att bromsa smittan. Där finns också affischer och annat material som du kan ladda ner, skriva ut och använda fritt i din verksamhet.

Läs mer och ladda ner affischer, checklista och annat materiallänk till annan webbplats

Checklista för dig som driver en verksamhet

Du som bedriver en verksamhet är ansvarig för att anpassa den så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd.

Tänk på följande:

  • Gör en riskbedömning och ta fram åtgärder för att minska risken för smittspridning.
  • Ta fram instruktioner och rutiner samt utbilda din personal därefter.
  • Informera besökare och kunder om vad som gäller.
  • Se till att det inte uppstår trängsel.
  • Se till att det finns möjligheter att tvätta händerna med tvål och vatten eller tillhandahåll handsprit.
  • Säkerställ en lämplig nivå på städning av ytor och utrymmen som nyttjas mycket.
Sidan publicerad av: info@tyreso.se
Senast uppdaterad: 18 juni 2020
Upp