Torsdag 21 november kl 12–16 är du välkommen till Tyresö centrum. Du kan testa dina kunskaper om matsvinn, vinna fina priser och få matsvinnstips. Tillsammans utforskar vi hur vi kan halvera matsvinnet.
Välkommen till Tyresö centrum
I Tyresö har vi som mål att halvera matsvinnet till 2030. Lär dig mer om hur du räddar maten och tävla i ett matsvinnsquiz. Restauranger bjuder på fina priser. Till barn finns pyssel.
När?
Torsdag 21 november kl. 12.00–16.00.
Var?
Inomhustorget i Tyresö centrum.
Europa minskar avfallet - tema Matsvinn
Var femte matkasse som vi köper slängs. Det är varken hållbart för plånboken eller planeten. ”Europa minskar avfallet”, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. I år är temat Matsvinn.
Syftet är att öka medvetenheten kring konsumtionen och dess direkta påverkan på miljön.
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men största delen av matsvinnet uppstår i hushållet. Svenskarna slänger ungefär 33 kilo ätbar mat och dryck per person varje år.
Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg. En stor del av maten som slängs ligger fortfarande i sin förpackning och en del är helt oöppnade.