08 november 2023

Nu går vi all in mot matsvinn!

Var femte matkasse som vi köper slängs. Det är varken hållbart för plånboken eller planeten. Välkommen till Tyresö centrum på fredag 10 november där du kan testa dina kunskaper om matsvinn och få tips. Tillsammans utforskar vi hur vi kan halvera matsvinnet.

Matsvinn

Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men största delen av matsvinnet uppstår i hushållet. Svenskarna slänger ungefär 33 kilo ätbar mat och dryck per person varje år.

Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg. En stor del av maten som slängs ligger fortfarande i sin förpackning och en del är helt oöppnade.

Välkommen till Tyresö centrum

I Tyresö kommun har vi som mål att halvera matsvinn till 2030. Lär dig mer om hur du räddar maten och tävla i ett matsvinnsquiz inne i Tyresö centrum på innomhustorget. Restauranger och butiker i Tyresö centrum bjuder på fina priser. Till alla barn finns pyssel och tidningar.

När?

Fredag 10 november kl. 13.00–17.00

Tips på hur du kan minska matsvinnet

All in mot matsvinn
Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 8 november 2023