11 april 2023

Hur funkar sandupptagningen?

Nu är det väl ändå vår på riktigt. Eller? Gångbanorna är fulla med grus och det är besvärligt, särskilt om man har rullator eller cyklar. Håll ut – snart börjar vi ta bort sand och grus från vinterns halkbekämpning, dock kan det ta lite längre tid än vanligt på grund av den kvardröjande vintern.

Cyklist på cykelväg

Sandupptagningen kan bara göras vid plusgrader dygnet runt, eftersom vattnet som sprutas ut för att binda dammet annars fryser och det blir halt. Även om solen visar sig dagtid kan det fortfarande vara minusgrader och halka på kvällar och nätter.

En normal vinter brukar vi komma igång med sandupptagningen i slutet av mars. I år kommer vi igång senare för att vintern dröjt sig kvar ovanligt länge. Huvudfokus är att först ta upp gruset på gång- och cykelvägar samt bostadsdistrikten och sist tar vi hand om bussvägar och infartsparkeringar.

Tyvärr kan vi inte berätta när vi kommer till just din gata. Efter den 15 maj kan du höra av dig om det är någon gata vi har missat, då är vår förhoppning att vi ska vara klara.

OBS! Kommunen snöröjer och tar upp sanden för de gator som vi ansvarar för. I ditt område kan det istället vara din bostadsrättsförening, samfällighet eller någon annan aktör som har ansvar för sandupptagningen.

Läs mer om kommunens snöröjning och sandupptagning

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 28 mars 2024