29 september 2022

Tillsammans minskar vi matsvinnsberget!

Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. I Tyresö kommun har vi ett mål att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030. Att minska mängden matsvinn är en viktig fråga för att hushålla med jordens resurser.

Matsvinnsberget

Bild från kampanjen matsvinnsberget av Livsmedelsverket

Matsvinn är den andel mat som kunde ha ätits om den hade tagits till vara på och det är något som uppstår i hela livsmedelskedjan. När den här maten slängs har den producerats, transporterats, förädlats, förpackats, förvarats och sålts helt i onödan.

Hushållen slänger mest matsvinn

I snitt slänger svenska hushåll cirka 35 kilo ätbar mat och dryck per person och år. Att minska på matsvinnet hemma är att göra en insats för både plånboken och vår miljö. Ett hushåll kan spara 3000-6000 kr per år genom att minska sitt matsvinn.

Förra året (2021) gjordes en plockanalys i Tyresö för att se vad som slängs i hushållens matavfallspåse. Nästan en femtedel av all mat som slängs i matavfallspåsarna är matsvinn. I genomsnitt var 16,7 procent av innehållet i de undersökta matavfallspåsarna matsvinn.

Visste du att…

  • i Sverige slänger vi cirka 17 kilo ätbar mat per person och år i mat- och restavfallet, vilket motsvarar cirka 40 måltider.
  • i Sverige häller vi ut cirka 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år, vilket motsvarar cirka 90 koppar kaffe.

Tips för att minska ditt matsvinn hemma

För att minska matsvinnet hemma gäller det att planera, förvara maten rätt och se över vad man kan tillaga så att alla råvaror hemma används. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Inventera vad som finns hemma i skafferiet, kylskåpet och frysen innan du går och handlar.
  • Ställ matvaror med kort hållbarhet lättillgängligt i kylen.
  • Lukta, smaka och titta på maten. Tänk på att stämpeln ”bäst före” betyder att du fortfarande kan äta eller dricka maten om den smakar och luktar bra. Är maten istället märkt med ”sista förbrukningsdag” ska du inte äta maten efter datumet passerat.
  • Frys in mat som riskerar att bli gammal. Kom ihåg att märka maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå igenom frysen regelbundet för att ha koll på vad du har där.
  • Handla inte mer mat än du tror att du kommer äta eller dricka upp innan det blir dåligt. Tänk på att frukt och grönsaker inte håller så länge.
  • Dela upp storförpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
  • Förvara maten rätt så att den håller längre. Om du är osäker hur en råvara ska förvaras kan du se hur den förvaras i butik eller titta på dess vägledning på förpackningen.
  • Sänk temperaturen i kylen till 4 grader, då håller maten längre.
Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 29 september 2022