20 maj 2022

Minimeringsmästarna testar delningsekonomi

Nu tar Tyresös minimeringsmästare sig an utmaningar på tema delande. Deltagarna ska testa olika sätt att byta och låna istället för att köpa – och få med sig andra på delningståget.

Tyresöhushållen som deltar i den nationella tävlingen minimeringsmästarna ska minska sina avfallsmängder så mycket som möjligt under ett år. Under mars och april genomförde deltagarna utmaningar på temat farligt avfall. Då fick de bland annat byta till produkter med lägre miljöpåverkan och rensa bland gammal elektronik för att återbruka och återvinna så mycket som möjligt.

Utmaningarna just nu – dela!

I de aktuella utmaningarna ska deltagarna testa delningsekonomi. Det flesta produkter som köps idag är nytillverkade varor. Ändå används många vanliga produkter väldigt sällan – särskilt i förhållande till vilken klimatpåverkan tillverkningen av nya produkter har.

I en delningsekonomi ersätts nyinköp av att hyra, låna och byta. På så vis minskar resursanvändning, avfallsmängder och användning av kemikalier.

Utmaningarna som deltagarna ska genomföra under maj och juni är att:

  • ordna en bytardag, det vill säga en träff där personer kan byta saker med varandra
  • dela saker med sina grannar och vänner
  • testa att hyra, låna eller byta något de annars skulle ha köpt

För att få inspiration fick deltagarna göra ett studiebesök på Fritidsbanken i Granängsringen, där både vuxna och barn kan låna sport- och fritidsprylar.

instagraminlägg minimeringsmästarna om delningskasse

Tips från familjen Örtegren: en vandrande kasse.

– Vi har lånat saker på Fritidsbanken flera gånger förut och det är toppen att inte behöva köpa nytt ifall man tröttnar på en sport snabbt. Det är också inspirerande att komma dit utan att söka en viss sak utan bli inspirerad att prova nya saker. Vi har lånat vadarbyxor och hoppleksaker till barnen. Det ska bli kul med utmaningarna, vi har redan testat en vandrande kasse där vi lägger i saker och kläder för att byta med andra barnfamiljer. Kassen har nu kommit tillbaka med nya saker, säger Ida Örtegren, en av minimeringsmästarna i Tyresö.

Vill du också anta minimeringsmästarnas utmaningar? Dela gärna det du gör i sociala medier så blir du en digital minimeringsmästare!

Mer om minimeringsmästarna och hur du blir en digital minimeringsmästare

Här hittar du Fritidsbanken


Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 20 maj 2022