08 december 2021

Minimeringsmästarna antar nästa utmaning

Den 7 december var det dags för Tyresöfamiljerna som deltar i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna att samlas igen. Familjerna delade med sig av erfarenheter från den gångna månadens utmaning att införa köpstopp, och laddade för nästa utmaning på temat matsvinn.

Familjerna har under månaden som gått genomfört utmaningar på temat hållbar konsumtion, bland annat att införa köpstopp, bortsett från second hand-inköp. Det sporrade till eftertanke och kreativitet. Saker har lappats och lagats, en trasig mikro ersatts av en begagnad och resåren från gamla strumpor omvandlats till hårsnoddar.

familjen kvarnström-fasth

Emil Fasth och Emilie Kvarnström med sonen Neo.

– Vi köpte väldigt mycket begagnat redan innan men har ändå börjat tänka till mer kring saker som man köper nytt av bara farten. Till exempel gick vår dammsugare sönder. Först letade vi efter en begagnad men det slutade med att vi lagade den gamla, berättade deltagarna Emilie Kvarnström och Emil Fasth.

Att även ge bort begagnade presenter var något som bland annat familjen Svidén provat på.

– Vi hade sju kusiner och en farmor som fyllde år. Farmor fick champagneglas från loppis plus ett teaterbesök, kusinerna fick hårsnoddar, fotbollskort och annat som vi hade hemma. Alla blev jätteglada för sina presenter, berättade Emma Svidén.

Emma Svidén

Emma Svidén.

Under träffen som denna gång hölls i Strandskolans matsal bjöds deltagarna på buffé av rester från dagens skollunch. Därefter diskuterades den kommande månadens tema, matsvinn, bland annat med Malin Andersson och Fredrik Gull från Ica Kvantum i Tyresö centrum som berättade hur de jobbar med att minska matsvinn i butiken. De lyssnade också på deltagarnas frågor och förslag om hur konsumenter kan bidra till minskat matsvinn.

Under den kommande månaden är deltagarnas utmaningar att:

  • logga sitt matsvinn, det vill säga väga och mäta det som slängs samt anteckna varför det slängs.
  • bjuda någon på en måltid bestående av rester.
  • dela med sig av tips på hur man tar vara på rester.

Följ #minimeringsmästarna_tyresö för att se hur det går! Du kan också delta själv genom att bli en digital minimeringsmästare.

Läs mer om Minimeringsmästarna och hur du kan anta utmaningarna

Vad är matsvinn?

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt. En tredjedel av all mat som produceras i världen blir matsvinn och står för en stor del av vår klimatpåverkan. Matsvinn sker i hela livsmedelskedjan, men 75 procent av svinnet sker i hemmet. Matsvinn som sorteras som matavfall blir till biogas och biogödsel, men det allra bästa ur klimatsynpunkt är att minimera matsvinnet så mycket som möjligt. I Tyresö kommun har vi ett mål att minska matsvinnet med minst 50 procent till år 2030. För att nå målet behöver vi alla hjälpas åt.

Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 12 december 2023