22 november 2021

Fokus på återbruk på Circular Monday

Idag är det Circular Monday. En dag som uppmuntrar till cirkulär konsumtion, det vill säga att i första hand välja återbruk i stället för att köpa nytt. Några som just nu testar att inte köpa några nyproducerade saker är Minimeringsmästarna i Tyresö.

Kläder som hänger på galge

Circular Monday i stället för Black Friday

Circular Monday (som grundades under namnet White Monday), började som en motpol till den stora shoppingdagen Black Friday. Det handlar inte om att vi ska sluta konsumera, vi ska i stället konsumera mer hållbart och försöka tänka på att inte förbruka jordens resurser i onödan.

Ett sätt är att tänka efter en extra gång innan vi gör oss av med saker vi redan har, kan vi kanske måla om den där byrån eller ställa den i ett annat rum? Behöver vi verkligen den där nya tv:n eller vill vi bara köpa den för att det är extrapris? Och om vi verkligen behöver köpa något, går det att hitta second hand?

Minimeringsmästarna i Tyresö testar en köpfri månad

Några som verkligen utmanar den linjära slit och släng-ekonomin är Tyresöfamiljerna som deltar i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna. Under ett års tid utmanar de sex hushållen i Tyresö sig själva och andra och andra hushåll i Sverige att minska sitt avfall genom att konsumera smartare. Det aktuella temat just nu är hållbar konsumtion. Under en månad har de fått tre utmaningar:

  • Köpstopp i en månad.
  • Ge bort en second hand present.
  • Inventera engångsprodukter hemma.

Anta utmaningen – bli en digital minimeringsmästare

Vem som helst kan delta genom att genomföra Minimeringsmästarnas utmaningar.

Så här gör du för att bli en digital minimeringsmästare:

  • Följ Minimeringsmästarna på Instagram eller Facebook.
  • Genomför en eller flera av de utmaningar som postas under året.
  • Dela med dig av hur du genomförde utmaningen i sociala medier, tagga @minimeringsmastarna och använd gärna hashtagen #minimeringsmästarna_tyresö
  • Rapportera in på Minimeringsmästarnas webbplats och var med i utlottningen av priser.
  • Viktigast av allt – ha roligt!

Läs mer om Minimeringsmästarna och möt Tyresöhushållen

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 22 november 2021
Upp