24 juni 2020

Var uppmärksam på algblomning

Det varma vädret har lett till algblomning, bland annat vid Sandholmarna och Tyresö strand. Var uppmärksam oavsett var du badar och undvik att bada om vattnet är grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Håll då särskilt koll så att barn och hundar inte är vid vattnet.

Havsvik med algblomning

Bild tagen vid Sandholmarna 24 juni.

Att bada i vatten med blommande alger kan ge så kallad algförgiftning, därför ska du undvika det. Hos Havs- och vattenmyndigheten hittar du länkar till aktuell information om algblomning i länet. Men eftersom algblomningar kan uppstå lokalt på mycket kort tid så behöver du också själv alltid vara uppmärksam vid bad. Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning. 

Havs- och vattenmyndighetens sida med länkar till aktuell information om algblomning vid badplatserlänk till annan webbplats

Havs- och vattenmyndighetens information om algblomningarlänk till annan webbplats

Undvik grumligt och färgat vatten

Undvik att bada på platser där vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Likaså är det säkrast att undvika att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

Håll barn eller djur från algblommande vatten

Håll framför allt koll på barn och djur, det är viktigt att de inte får i sig algblommande vatten. Om någon visar tydliga tecken på sjukdomssymtom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten ska du söka hjälp, genom att tex. ringa till 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Om sjukdomssymtom på algförgiftning på 1177länk till annan webbplats

Rapportera algblomning

Om du upptäcker kraftiga algblomningar kan du kontakta Tyresö kommuns servicecenter.

Kommunens servicecenter

Om du upptäcker eller misstänker algblomning i havet kan du även kontakta Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Informationscentralen för egentliga Östersjönlänk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Maria Harvig
Senast uppdaterad: 3 juli 2020
Upp