24 september 2018

Bli en fiskpinnependlare!

Väljer du att fiskpinnependla, åka på en äppelskruttsresa eller åka i en kaffesumpsbuss? Under vecka 39 och 40 är den regionala matavfallskampanjen igång igen, där alla kommuner i Stockholms län samarbetar för att få fler att börja sortera ut sitt matavfall.

Varje år slänger vi cirka 70 kilo matavfall per person i Sverige. Bara i Tyresö innebär det tusentals ton matavfall varje år. Även om det bästa är att äta upp sina matrester så kommer det samtidigt alltid uppstå oundvikligt matavfall i hushållet, såsom kaffesump, äggskal och potatisskal. Det oundvikliga matavfallet innehåller mycket energi som vi kan göra fordonsbränsle av för kaffesumpsbussar och gödsel av för bananskalsodlingar.

Sortera matresten kampanj

Den regionala matavfallskampanjen - Sortera matresten

Enligt det nationella målet ska minst 50 procent av allt matavfall samlas in år 2018. Eftersom alla kommuner har ett gemensamt mål att sträva efter väljer Stockholms läns kommuner att gemensamt gå samman i en regional matavfallskampanj för att få fler i Stockholmsregionen att börja sortera ut sitt matavfall. Våra insamlade matrester blir biogas som används som bränsle för bland annat bussar, avfallsbilar och taxibilar, samt biogödsel som matproducenter kan använda för att odla ny mat.

Håll utkik efter den regionala matavfallskampanjen. Under vecka 39 och 40 kommer kampanjen spridas på utomhustavlor i kollektivtrafik, skyltar i köpcentrum, på mat- och receptsajter samt på flera radiokanaler. Kika in på den centrala hemsidan för kampanjen på sorteramatresten.selänk till annan webbplats för att läsa mer om kampanjen.

Vill du också vara med och driva kaffesumpsbussar?

Villahushåll, flerfamiljshus och verksamheter kan ansluta sig till matavfallsinsamlingen.

Läs mer och anmäl dig

Sorteramatresten.se med kommunlogga
Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 8 oktober 2018
Upp