tisdag 19 oktober
Kl. 18.30 – 19.30
Biblioteket i Tyresö centrum, Östangränd 7

Författarbesök: Ulrika Knutson

Författare Ulrika Knutson

Foto: Sören Håkanlind

Journalisten och författaren Ulrika Knutson berättar om sin bok Den besvärliga Elin Wägner, en av nittonhundratalets mest utmanande röster.

Elin Wägner är en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet. Hon stred för rösträtten, freden, demokratin och miljön. Flera av hennes romaner är klassiker, som Pennskaftet och Åsa-Hanna. Men hon stryker ingen medhårs. Tvärtom. Elin Wägner utmanade sin samtid, och provocerar ännu. I debattboken Väckarklocka (1941) föregriper hon vår tids ödesfrågor: "Människan har stört jämvikten i naturen och uppträder nu själv som ett skadedjur".
Det är som feminist Elin Wägner blir riktigt besvärlig. Hon krävde både lika rättigheter för kvinnorna, och stort ansvar av kvinnorna. Radikalpacifisten Elin Wägner låter sig inte heller kramas så lätt. Hon är en hård moralist. Hur mycket ansvar är vi egentligen beredda att ta - för freden, framtiden och klimatet? Vår tids kvinnosak skulle inte ha gjort Elin Wägner nöjd. Hon krävde mycket mer.

Ulrika Knutson är journalist och författare. Hon har varit ordförande i Publicistklubben och gästprofessor i journalistik i Göteborg. Hon är hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Hon har också skrivit om Elin Wägner i "Kvinnor på gränsen till genombrott" (2004). Författaren är bokad via Författarcentrum.

Vi anpassar arrangemanget enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Information
Datum: tisdag 19 oktober
Tid: 18.30 - 19.30
Plats: Biblioteket i Tyresö centrum, Östangränd 7
Arrangör: Tyresö kommun i samarbete med ABF Södertörn
Kontakt: Anna-Karin Lejdal, 08-5782 91 25, anna-karin.lejdal@tyreso.se
Biljettinformation: Fri entré, men du behöver föranmäla dig. Om du inte kan komma, avanmäl direkt via sms på 070-169 85 66.
Mer biljettinformation: https://www.tyreso.se/biljetter
Sidan publicerad av: Evenemang Tipsare
Senast uppdaterad: 27 augusti 2021