Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Dansledare hösten 2017

Micaela Enough Qvist kommer att vikariera för Stephanie som är föräldraledig höstterminen 2017


DANCEHALL

Stephenie Bergström

Jag har sen tidig ålder haft stort intresse för dans, det ligger i blodet. Jag började med att dansa Nigeriansk kulturell dans samt balett, dansade från och till i flera år. Det var när jag var 14 år då jag insåg att jag måste ta tag i mitt intresse för dans och började då dansa Hip hop/Dancehall. Min passion delade jag med ett flertal andra tjejer som blev dansgruppen Break The SilenCe 2006. Tyvärr höll inte denna grupp i en längre sträcka då alla ville gå åt olika håll. Medverkade då i Dans verksamheten Ragdollz och dansade med Babydollz och jobbat från och till på olika Events via SoBlue på bl.a ELLE galan, MTV DJ Challenge(Köpenhamn, Sthlm, Göteborg, Oslo) samt för Nokia Xpress Music associerat till konserter som Lady Gaga, Ne-Yo och Akon. Det var under denna period som jag exprimenterade som mest i olika dans stilar som jag insåg att jag brinner för Dancehall och att det är det jag vill fokusera på. Det var vårterminen 2008 som jag började undervisa inom Dancehall och med tiden insåg  Jag, Jacqueline och Alexandra (från break the silence) att vi ville börja göra vårt eget och gick då ihop och blev dansgruppen Enough 2008..

 Vi fick namnet Enough under vår första resa till Jamaica 2009 där Dancehall härstammar. Vi har sedan dess undervisat, uppträtt tillsammans som ENOUGH!

Vi har kunskap utav ett flertal olika dansstilar men delar den största passionen till Dancehall och dess kultur. Vi lär ut med målen att dela med oss utav kunskap, kärlek och respekt till kulturen till alla våra elever. Att resa till Jamaica varje år har varit vårat sätt att djupare komma in i dancehall världen och utvecklas på gatorna i Kingston.

Vi har Tidigare jobbat med artister som bla: Ding Dong, Ovamarz, Crossfire, DanJah, Mary N'diaye, STRESS/Adam Tensta/CUP/Stockholmssyndromet och har varit förband på konserter som bla Sean Paul, Aidonia & Suhverto, Jimmy Cliff, Chaka demius and the pliers, Mr Vegas, T'nez, Kevin Lyttle, Brick n Lace. Utöver det också uppträtt på events som, Ung 08, Uppsala Reggae festival, Streetstar, Urban Connections, smaka på Stockholm, Öland roots, Midsommar latino, Rock Karusellen, för att nämna ett fåtal.

Dancehall härstammar från Jamaica och är en utveckling utav Reggaen. Det finns 3 olika "grupperingar" inom dancehall: Daggering, Dancehall Queen och Dancehall. Allt handlar om Känsla, attityd och teater tycker jag, att man verkligen går in i musiken för att kunna ge sitt allt till dansen. Hos mig kommer vi att ha störst fokus på att utöva just dancehall, jag kommer dela med mig utav mina erfarenheter och kunskaper med att lära ut koreografier träna på freestyle samt ha lite teori så att ni utvecklas inom olika bitar hos er själva! Varje klass kommer ni få lära er någonting nytt!

STREETDANCE

MANDELLAMandella Bjerking Raeder

Mitt första minne av streetdance var när jag fick följa med en vän på hennes danskurs i hiphop 1994. Jag fick sitta med och titta på om jag lovade att vara tyst och inte störa. Hänförd av musiken och dansen stod det snart klart att även jag skulle börja ta samma danslektioner. Musiken kände jag igen från den vi brukade spela hemma, där jag under hela min uppväxt haft diverse hemliga uppträdanden och dansgolv och gjorde intervjuer med mig själv på engelska framför spegeln om mitt liv som musiker och/eller dansare. För mig är hiphopen en plats jag finner trygghet, styrka och uttryck i. Den blev en del av mitt identitetsskapande. Genom åren har streetdance följt med mig som en naturlig del av vem jag är och jag har tack vare den även fördjupat mig i andra dansstilar. Jag har hämtat kunskap och inspiration från massor av dansskolor runtom i Stockholm, yrkesförberedande streetdancelinjen på Danscenter, människorna jag dansade med när jag arbetade i Uganda, Dance New Amsterdam i New York och under de professionella dansprojekt jag arbetat med som både dansare, konstnärlig ledare och producent. Jag avslutade min kandidatutbildning i interreligiösa relationer med att skriva c-uppsats om streetdance som ett sätt att få människor att finna sig själva och mötas i ett mångkulturellt samhälle. I min roll som danslärare är det av största vikt att få varje individ i rummet att känna att de med dansen som uttrycksmedel kan leka med vem de uttrycker sig som i samklang med musiken. Jag blandar undervisningen så att den som deltar både får lära sig attitydsuttryck, grooves, moves, koreografi och att freestyla – dvs att använda föregående element såsom det faller individen in i olika övningar som ibland innebär att vi dansar mot varandra, spegeln eller bara inneslutna i vår egen dansbubbla. 


Publicerad av: ohuru.hallstrom@utb.tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-11-06