Odla utan trädgård

Vi vill att fler utan tillgång till trädgård ska få möjlighet att odla. Sedan 2014 erbjuder kommunen den möjligheten med Odlingen Oasen vid Wättingestråket. Odling bidrar till bättre hälsa, gemenskap och biologisk mångfald.

Fördelar med odling

Fördelarna är många, forskning visar att odling har en positiv koppling till människans hälsa. Den bidrar till ett bättre klimat, en ökad biologisk mångfald och ett kretsloppstänk. Samtidigt kan odling höja livskvaliteten genom att den bidrar till ett mer trivsamt och socialt samhälle med nya mötesplatser för människor.

Odlingen Oasen

På odlingsplatsen vid Wättingestråket lånar kommunen ut odlingslådor till odlingssugna medborgare som saknar tillgång till en trädgård.

Anmäl intresse för odlingslåda

Det finns inga lediga lådor just nu, men du kan anmäla ditt intresse och ställa dig i kö. När du blir tilldelad en (numrerad) låda får du skriva du på ett avtal. Det kostar ingenting, men som odlare förbinder du dig bland annat till att ta hand om din odling under hela säsongen. Lådorna passar för såväl blommor som bär och grönsaker. Kommunen står för jord, vatten och en kompost i anslutning till lådorna. Fröer, gödsel, verktyg etcetera står odlaren själv för.
Anmäl ditt intresse via länken nedan.

Vill du odla på kommunens mark? Välkommen med din idé!

Du kan antingen föreslå en plats eller så kommer vi tillsammans fram till en lämplig. Platsen måste alltid undersökas av kommunen utifrån olika förutsättningar som att det är kommunens mark, att den inte ingår i något kommande projekt eller att det kan finnas föroreningar med mera.

Följande gäller för odling på kommunens mark:

  • Området skall vara tillgängligt för allmänheten, eftersom det är allmän platsmark. Eventuellt viltstängsel ska vara genomsiktligt och ha en ingång som är öppen för allmänheten. Ingången får inte vara låst. Skörden tillhör dock odlarna.
  • För att få odla krävs att ni startar en ideell förening, organisation eller liknande. För att inte den allmänna plats marken privatiseras behöver all odling göras gemensamt av gruppen, ingen enskild individ får ha en egen yta.
  • Brukaren bekostar frön, plantor, gödning, redskap med mera. Brukarna ansvarar för att odlingen hålls välskött och platsen kring odlingen hålls välstädad. All odling ska vara ekologisk, det vill säga inga miljö- eller hälsofarliga gifter/bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas. Brukarna får endast odla lagliga plantor och inga invasiva växter. Det går bra att odla grönsaker, bär, blommor och mindre buskar.

Kontakta kommunen via hallbarhet@tyreso.se med ditt förslag. Ett begränsat antal odlingar kan beviljas.

Privat odling på kommunens mark - Trollbäcken Tillsammansodling

Gräsytan mellan Vendelsövägen och Fornuddsvägen har förvandlats till en prunkande odling. En grupp vana odlare från närområdet har genom att skriva ett brukaravtal med kommunen fått tillstånd att tillsammans ta hand om ytan för att odla mat och blommor.

Ett genomsiktligt stängsel har satts upp för att hålla hungriga rådjur ute, men alla andra är välkomna att komma in och njuta av växtligheten.

Odlingen sker enligt metoden no-dig (odla utan gräva). Det ger många positiva följdeffekter som att skapa ny matjord, binda kol och stärka den biologiska mångfalden. Växtmaterial komposteras på plats och regnvatten från förskolans tak används för bevattning, som en del i ett cirkulärt nyttjande av resurser.

Spana in gruppens Instagramkonto: tillsammansodling_trollbacken för att få inspiration till eget odlande.

Läs också Tillsammansodlarnas grönskande mötesplats

Flicka med morot

Fler tips för odlingssugna

Odlarföreningar i Tyresö

Trädgårdsföreningen Gudö Å Länk till annan webbplats.

Fnyskens odlarförening Länk till annan webbplats.

Trädgårdsdela med Co-Grow

Co-Grow är ett privat initiativ som går ut på att matcha odlare som saknar odlingsyta med trädgårdsägare.

Hitta odlare eller odlingsytor! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: hallbarhet@tyreso.se
Senast uppdaterad: 9 april 2024