Tyck till om tyreso.se

Yrkessvenska – en snabb väg till jobb

Publicerad den: 2016-04-25

Vad är det för skillnad på att säga ”bussdörren är öppen” eller ”bussdörren är öppnad”? Eleverna som läser svenska för bussförare kommer med förslag. Nivån på grammatikdiskussionen är hög när Johanna Molander undervisar om perfekt particip på C3L.

C3LAtt plugga rätt svenska för ett speciellt yrke leder till jobb. Nästan alla som går SFY och SFX på Centrum för livslångt lärarande , C3L, i Tyresö får arbete inom ett år. Swapna Shetye från Indien läser yrkessvenska för programmerare, Johanna Molander är enhetschef på C3L och Laila Suhanova från Lettland pluggar till busschaufför.

 

20 elever går på kursen SFB som kombinerar yrkessvenska med bussförarutbildning. Laila Suhanova från Lettland är en av tre kvinnliga elever. Hon har bott i Sverige i två år och har bland annat jobbat som bartender i sitt hemland.
– När jag gick på vanliga SFI så tipsade en kompis mig om den här kursen. Jag gillar att köra och har kört bil i tio år.

Det är något som gäller alla elever som går på den här bussförarutbildningen. De har kört mycket bil och en del har kört tung trafik i hemlandet. Alla har läst svenska för invandrare, men har ofta haft svårt att hitta jobb här, på grund av att de har kort utbildning från sina hemländer.
– Vi ber studievägledarna på SFI att kolla av vilka som har körvana och sedan föreslå att de kan söka hit, säger Johanna Molander, som är enhetschef för SFY- och SFX-utbildningarna på C3L.

Jobbgaranti från nästa kull

SFX är kurser för den som har yrkeskompetens från ett annat land och vill läsa yrkessvenska. SFY är förberedande svenska för den som vill läsa en yrkesutbildning.
Den här terminen läser de blivande bussförarna bara yrkessvenska. I höst är det dags för bussförarutbildning på Grönlunds trafikskola i Länna. Sedan ska de ta busskort och söka jobb. Det brukar gå fint – 95 procent av de som klarat bussförarutbildningen tidigare var i jobb inom ett år.

– Från och med nästa kull har vi ett samarbete med Nobina, som garanterar eleverna jobb som bussförare, berättar Johanna Molander.
Laila Suhanova är nöjd med utbildningen, trots att hon precis missar jobbgarantin.
– Jag tycker att det här är en bra kurs. Jättebra kompisar och man lär sig mycket grammatik, tycker hon.
Eleverna på SFX och SFY kommer från olika delar av länet. Swapna Shetye åker varje dag från Hässelby Strand till C3L som ligger vid Tyresö gymnasium. Hon är utbildad dataingenjör från Indien och har jobbat som lärare. I somras kom hon till Sverige.

Praktiken är en jobbchans

– I januari började jag här på SFX-IT. Vi får mycket information om hur det fungerar på olika företag och vi övar oss inför intervjuer och på att skriva cv. Så nu kommer jag att våga gå på intervju. Jag vill arbeta som programmerare eller testare, säger Swapna Shetye.

Alla elever på SFX-IT är programmerare eller motsvarande och går här för att lära sig svenska och snabbt få jobb. Och jobb får de – 87 procent av de tidigare SFX-IT-eleverna hade jobb inom ett år efter avslutad utbildning.
– Vi har samma yrke och utbildning och förstår varandra. Det är också viktigt att vi får praktik genom kursen, det ger oss chans till riktiga jobb, säger Swapna Shetye.

Bussförarutbildningens grammatiklektion fortsätter. Johanna Molander går igenom skillnaden på verbformerna preteritum och perfekt, alltså "bodde" och "har bott". Eller i det här fallet kanske "körde" och "har kört". Laila Suhanova och hennes kurskamrater får skriva en kort text där de ska få in båda verbformerna.

Efter nyår kommer de förhoppningsvis att jobba som busschaufförer runt om i länet. Laila Suhanova ser framemot det. Inte bara för att få köra.
– Jag gillar att jobba med människor, säger hon.

 


 


Fakta SFY- ocg SFX-utbildningar

  • SFX är kurser för personer med yrkeskompetens från ett annat land som vill läsa yrkessvenska. SFY är förberedande svenska för den som vill läsa en yrkesutbildning.
  • Till SFY och SFX kan man söka från alla kommuner i Stockholms län. Utbildningscentrum finns på olika håll i länet. Tyresö kommun ansvarar för:
  • Bussförare (SFB) med en termin svenska och en termin bussförarutbildning.
  • Undersköterskor (SFY Vård) med en termin svenska med vårdfokus och tre terminer vårdutbildning.
  • Svenska med fokus på IT och programmering för programmerare från andra länder som snabbt ska bli tillgängliga på arbetsmarknaden (SFX-IT). Här går man upp till tre terminer men ofta kortare – man slutar helt enkelt när man får jobb.
  • På SFB och SFY Vård måste man ha läst svenska för invandrare upp till nivå C. PÅ SFX-IT finns inga krav på kunskaper i svenska.
  • Bussförarutbildningen och vårdutbildningen har två intag per år, nästa är i augusti.
  • I höst börjar en ny kurs för butikssäljare och ekonomiassistenter på C3L, där man endast tar in elever från Tyresö, ett lokalt försök som kommunen fått statliga medel för.
  • Andra SFY-utbildningar i länet är SFY-Taxi, SFY-Kök och SFY-Hotell och Service. SFX finns bland annat för ingenjörer, lärare, medicinsk personal och hantverkare.

Publicerad av: annika.roed@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Högermeny