Tyck till om tyreso.se

Språkintroduktionsprogrammet är en viktig väg in i samhället

Publicerad den: 2016-05-30

Varje år tar Tyresö kommun emot ensamkommande flyktingbarn – barn som av olika skäl tvingats lämna sitt hemland. Vi har träffat fyra av dem som har drömmar om en framtid i Sverige. Men först och främst vill de lära sig språket och träffa andra ungdomar.

Lärare och elever från språkintroduktionsprogrammetLäraren Rebecca Zimmermann tillsammans med sina elever Sadam Abdiratiman, 16, Nahom Bereketab, 17, och Fiseha Sium, 17. I förgrunden Armed Ormary, 20. Foto Håkan Lindgren.

En av de första åtgärderna som kommunen arbetar med när det gäller ensamkommande flyktingbarn är att snabbt lotsa dem in i samhället. Där har skolan en viktig roll. Rebecca Zimmermann är lärare på språkintroduktionsprogrammet på Tyresö gymnasium. Hon säger att det vanligtvis tar mellan sex och åtta år innan man behärskar ett nytt språk.

– Men många faktorer påverkar, bland annat skolbakgrund och ankomstålder, men också personens egna ambitioner.

Pratar svenska med varandra

Sadam Abdirahman från Etiopien och Nahom Bereketab och Fiseha Sium från Eritrea går alla på språkförberedande programmet på Tyresö gymnasium. De kom till Sverige för knappt ett år sedan och klarar redan av att konversera på svenska. Ibland tar de hjälp av engelska för att göra sig förstådda. Alla tre är mycket ambitiösa, berättar Rebecca Zimmermann.

– Även om de kommer från samma land brukar de prata svenska med varandra. Det är jättebra.
Sadam, Nahom och Fiseha har alla gått i skola i sina hemländer. De säger att en stor skillnad mot den svenska skolan är att de i sina hemländer kunde få stryk av läraren om de kom lite för sent eller för att skoluniformen var smutsig.

– Sverige är ett "soft" land, men det betyder inte att man inte ska ta ansvar, säger Nahom.

Studerar ni mycket?

– Alltid, svarar Sadam Abdirahman och förklarar att förutom läxorna läser han svenska böcker och tidningar. Och så ser han mycket på svensk film. Hans skolkamrater nickar och håller med.

Fotbollen en bra väg

Fiseha Sium säger att det är jätteviktigt att lära sig svenska för att komma in i samhället.

– Men vi är invandrare och nya i Sverige. Vi lär oss svenska nu. När vi lärt oss mer kommer det att bli lättare.

På fritiden brukar han och de andra spela fotboll. På Tyresövallen kan nyanlända spela mot varandra två dagar i veckan. Men bäst gillar han att spela på Nyboda fotbollsplan dit alla möjliga kommer, även infödda svenskar. En nyckel till integration är också mötet mellan nyanlända och svenskar, säger Rebecca Zimmermann.

– Det är en framgångsfaktor som faktiskt kan ha större betydelse än skolan. Men det kan vara svårt att få kontakt. Då kan det vara bra att få lite hjälp på vägen.

Armed Ormary kom till Sverige från Somalia för tre och ett halvt år sedan. Han går på byggprogrammet på gymnasiet och trivs jättebra. Första året bodde han på Villa Victoria, ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Där lärde han känna Emelie som var praktikant där. De blev kompisar och när Armed fyllt 18 år fick han flytta hem till henne och hennes föräldrar.

– De har hjälpt mig jättemycket. De är min nya familj här. Nu läser jag svenska 1 och jag grejar det fint.

Han säger att det är viktigt att själv försöka ta egna initiativ för att lära känna andra svenskar.

– Kyrkan är ett bra ställe att träffa andra på. Alla är välkomna dit, även om man har en annan tro.
Skolan har också samarbete med resten av samhället, bland annat via Rädda Barnen. Lena Hallberg är ordförande för organisationens lokala förening. Hon berättar att de har två pensionerade lärare som hjälper till på gymnasiet två dagar i veckan.

– Lärarna har ofta svårt att hinna med, då är extrahjälpen viktig. Vuxenstödet är också bra för att eleverna får kontakt med svenskar. Det ska vi utöka med fler personer.

Fler stödpersoner behövs

Nu letar Rädda Barnen efter fler personer som kan vara vuxenstödjare. Helst bör man ha erfarenhet av unga. Kanske har man egna barn eller har jobbat med ungdomar. Enligt Lena Hallberg är också föreningslivet en bra ingång. Det kan vara allt från musik och religion till fotboll och annan idrott.

– Jag ser väldigt positivt på framtiden. Det finns ett stort engagemang här i Tyresö. Det gäller bara att tillvarata det på ett bra sätt. Och se till att träffas.


Publicerad av: magnus.borjesson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-05-30

Högermeny