Tyck till om tyreso.se

Så vill Tyresö hjälpa studenter till arbete

Publicerad den: 2013-09-12

Tyresö kommun har beslutat att underlätta för studenter genom att införa ett system med studentmedarbetare, något som ger praktik vid sidan av studierna.

En rapport från Svenskt Näringsliv visade häromåret att var femte elev ett år efter avslutade studier fortfarande inte fått ett arbete. Ungdomsarbetslösheten är ett stort samhällsproblem. Att se till att skapa bättre kontakter mellan studier och arbetsliv är ett viktigt verktyg för att få in unga snabbare på arbetsmarknaden.

− Det är jättekul att vi idag har kunnat fatta beslut om att införa studentmedarbetare i Tyresö. Nu sänker vi tröskeln in till arbetsmarknaden. Studenterna får värdefulla erfarenheter samtidigt som vi bygger broar mellan utbildning och arbetsmarknaden. En bonus för oss hoppas jag är att vi får lättare att rekrytera ny personal framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Studentmedarbetare innebär att personer som studerar en gymnasial yrkesutbildning eller vid högskolor och universitet får en möjlighet att arbeta med något studierelevant vid sidan av studierna. Det handlar om några timmar per vecka under högst 22 veckor, vilket motsvarar ungefär en termin. I praktiken innebär det att en lärarstudent får möjligheten att arbeta inom en skolverksamhet några timmar per vecka vid sidan av studierna. Eller att en socionomstudent kan bistå socialtjänsten eller att en som studerar på omsorgsprogrammet får arbeta några timmar i veckan inom omsorgen.

Målet är att anställa tio studenter per år med start 1 januari 2014.

Studentmedarbetarsystem har varit framgångsrikt i Danmark, och Region Skåne har permanentat systemet efter en testperiod.


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2013-09-13

Högermeny