Tyck till om tyreso.se

Prisade Najkit tar ett nytt grepp på barnteater

Publicerad den: 2016-04-25

Teatergruppen Najkit har just avslutat en repetition med en grupp från Tyda – Tyresös dagliga verksamhet. Det visar sig att Najkit är ett riktigt familjeprojekt! Att spela, sjunga och dansa finns verkligen i blodet.

NajkitTeater Najkit fick pris som årets kulturförening på Kultur- och idrottsgalan i Tyresö i mars. Motiveringen var: "Denna förening har med ungdomlig entusiasm, idérikedom och glädje lockat tusentals barn till skratt."

 

Det var 2012 som Emmalina Blomberg, 20 år, frågade sin mamma "Ska vi inte göra en musikal?" och så bildades Najkit. Mamma Annacarin är konstnärlig ledare för gruppen med en bakgrund som lärare och manusförfattare. I mars fick Najkit pris som årets kulturförening på Kultur- och idrottsgalan. De cirka 15 ungdomarna i gruppen kommer i huvudsak från den egna familjen, vänner och bekanta – alla i familjen Blomberg är med. Och förutom skådespelare finns det ljus- och ljudtekniker, inköpare, sminkös, fotograf, allt i allo, kostymansvariga... Några har gått teatergymnasium eller Teaterprofilen på Kumla skolas högstadium.
– 2012 satte vi upp originalversionen av "Det var en gång". Den handlar om flera kända Bröderna Grimmsagor som Snövit och Askungen, men karaktärerna blandas ihop och de hittar sin egen väg till drömprinsen, berättar Annacarin Blomberg.

Lejonkungen är en tjej

Gruppen bjöd in skolor och förskolor till föreställningen och det blev ett enormt sug – alla ville se den.
– Vi har omarbetat föreställningen nu. "Vi hjärta Disney" är en slags varieté som försöker bryta normer utan att servera moralkakor. Lejonkungen och Hans (i Frost) spelas till exempel av tjejer. Och att drömprinsen blir kär i sin manliga stylist faller sig helt naturligt i vår uppsättning, berättar Annacarin Blomberg.
–  Vårt mål är att skolbarn ska kunna se någonting gratis, att de ska få en riktig upplevelse, utan att det känns som en vanlig skoluppsättning. Vi satsar mycket på ljud, ljus och dekor till exempel. Och kostymer – vi har 65 ombyten under Disney! säger Emmalina Blomberg.

Skriver barnlåt till Pride

Najkit har fått många kontakter via sina föreställningar. De uppträder till exempel på olika event. Nu ska de vara projektledare för Pride Kids på Pridefestivalen och har skrivit den officiella barnlåten – Proud. "Fast den ska få ett svenskt namn, som vi funderar på – stolt låter så... stolpigt."
Och hur började samarbetet med Tyda, Tyresös dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning?
– Vår verksamhet växer utan att vi kan kontrollera det. Föreningen har blivit mycket större än vi trodde från början. Med Tyda gör vi "Alice". Men inte i underlandet, utan det handlar om att man ska kunna vara sig själv. De möter ofta fördomar, säger Emmalina Blomberg.

Drömmer om Forellen

–  Och jag blev bara indragen. Det är kul att ha den här fritidssysselsättningen, vi har en härlig gemenskap, säger teknikern Oskar Kaarle, 23 år, som berättar att han kan vara väldigt trött efter en föreställning – men blir snart sugen igen, det är svårt att stå emot.
Teatergruppen Najkit gillar Forellen. Deras dröm vore att få ha scenen helt för sig själva för repetitioner.
– Det är en ultimat teaterscen. Tänk att kunna få ha kurser, ett teaterinriktat fritids, workshops... Och vi skulle kunna ha vår byggställning uppsatt hela tiden, det är mycket jobb med den, säger Emmalina Blomberg.
Najkits föreställningar bygger på humor, och inriktar sig på att skämten ska förstås av både barn och vuxna. Fast på olika plan. De interagerar mycket med publiken. Målet är att bjuda på en show och få folk att skratta, samtidigt som man levererar ett budskap.

Instagram vecka 17

Den här veckan kan du följa teaterföreningen Najkit på kommunens Instagramkonto /tyresökommun.


Publicerad av: annika.roed@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-04-27

Högermeny