Tyck till om tyreso.se

Det här gäller för fyrverkerier i Tyresö

Publicerad den: 2015-12-30

Många tycker att det är festligt med fyrverkerier, andra att de är obehagliga. Hundar och andra djur med bra hörsel kan bli mycket rädda. Rena smällare är förbjudna i Sverige och du får inte skjuta raketer inom tätbebyggt område.

Fyrverkeriexplosion mot mörk himmel

Åldersgränsen för att köpa och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen finns för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. 

I Tyresö kommun får inte pyrotekniska varor användas utan tillstånd om det innebär risk för skada eller någon annan beaktningsvärd olägenhet för person eller egendom vad gäller tidpunkt, platsens belägenhet och övriga omständigheter. Det krävs tillstånd från Polisen för att få avfyra fyrverkerier inom Tyresö centrum, Strandtorget och Trollbäckens centrum. Det är också förbjudet att avfyra raketer inom 50 meter från äldreboenden. Se vidare Tyresö kommuns lokala ordningsföreskrifter. 

Kolla alltid först!

Ska du avfyra fyrverkerirer på nyårsafton, så kontakta gärna Södertörns brandförsvarsförbund om du ska avfyra för att få korrekt information om vad som gäller i det ditt fall. 


Publicerad av: annika.roed@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2015-12-30