Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Kultur- och idrottsgalan 2016

Här hittar du de personer och föreningar som kammade hem stipendier och utmärkelser på Kultur- och idrottsgalan 2016.

Vinnare galan 2016Nanne Grönwall uppträdde på galan. Foto: Håkan Lindgren.


Vinnare galan 2016Kvällens conferencier var Seth Engström. För underhållningen stod elever från kulturskolan och Frans Walfridsson (känd från Idol). Kvällens mest bejublade entre gjorde Nanne Grönvall som uppträdde med en kavalkad av sina kända hits och några till. Mer än 250 gäster var på plats för att hylla pristagarna.

 

Årets brottsförebyggande insats

Tyresö trafikskola och Körkortsakuten
Vinnare galan 2016Motivering: Tyresö trafikskola och Körkortsakuten är två brottsförebyggande krafter i Tyresö. Sedan flera år tillbaka övningskör de på gator som drabbats av bostadsinbrott, vid tider på dygnet då många boende inte är hemma. Med en vilja att hjälpa till och sinne för att arbeta förebyggande övar de tillsyn runt om i Tyresö för att få bukt med problemet.
Tyresö trafikskola och Körkortsakuten får vid varje inträffat inbrott information om gator som drabbats och arbetar ständigt för att förlägga sina lektioner i inbrottsdrabbade områden vid olika tider. Genom trafikskolornas gedigna arbete minskar risken för ytterligare inbrott i området och skrämmer iväg potentiella inbrottstjuvar.
Med stort engagemang och en stark vilja att arbeta förebyggande hjälper Tyresö trafikskola och Körkortsakuten till att skapa ett tryggare Tyresö för alla!

Årets Idrottsprestation

Daniel Anglén, IK Södra (judo)

Daniel AnglénMotivering:
Han lyckades med något få på förhand hade trott var möjligt.
Med sin ödmjuka inställning, sitt positiva tänkande och sin otroliga kämparglöd tog han sig hela vägen till final i Judons 64-70 kg klass i Special Olympics sommaren 2015.Väl i final kunde varken bruten tå eller motståndare stoppa honom. Sällan har svensk idrott varit så varm, så glädjefylld och så befriande ärlig.

 

Årets unga ledare

Vinnare galan 2016Ines Lindstedt-Hidiri, Tyresögymnastiken
Utmärkelsen till Årets Unga Ledare går till en person som på kort tid utvecklats stort i sitt ledarskap. Trots sin ringa ålder har hon visat prov på stort ansvarstagande och ett imponerande engagemang till förmån för sina adepter. Signifikativt är hennes ödmjukhet och positiva syn till att ta sig an nya utmaningar. En fantastisk förebild för alla de hundratals ungdomar som är aktiva i föreningen!

Årets ledare

Andreas Ehrenreich, Tyresö Royal Crowns
Årets ledare 2016Motivering: Han har varit sin förening trogen lika många år som den är gammal. Hans engagemang och lidelse för sin sport är aktningsvärd. Hans glädje, omtänksamhet och ödmjuka framtoning för alla i och runt sin förening är beundransvärd. Han är också en förebild för många unga i en idrott som gärna sträcker ut en hand och omfamnar de som kanske inte alltid passar in hos de andra.

 

Årets Kulturpersonlighet

Joy Deb, låtskrivare och producent
Vinnare galan 2016Motivering: Denna Tyresöfödda musikbegåvning har skolats på Tyresö gymnasiums estetiska program och på Kulturama och har de senaste åren etablerat sig som svensk låtskrivare och producent. Tillsammans med Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad skrev han Heroes som framfördes av Måns Zelmerlöw på Melodifestivalen 2015 och som sedan vann hela Eurovision Song Contest. Han är också en av upphovsmännen till You med Robin Stjernberg som kom etta på melodifestivalen 2013 och till Busy Doin' Nothing med Ace Wilder som kom tvåa 2014. I år har denna kulturpersonlighet varit med på Melodifestivalen igen och skrivit inte mindre än fyra bidrag: till Lisa Ajax, Isa, Molly Pettersson Hammar och Ace Wilder. För sin stora prestation att nå den absoluta toppen som låtskrivare och producent i en tuff bransch går priset till Joy Deb.

Årets eldsjäl

Lars Larsson och Per Frykholm, Tyresö handboll

Årets eldsjälMotivering:
Alla är väl medvetna om vad en eldsjäl betyder och vi pratar ofta om dom. Men vad är en eldsjäl? Någon som brinner, såklart! För föreningslivet är det en extremt viktig person som är beredd att lägga ner sin ideella tid, oftast vid sidan av sitt ordinarie jobb, för att göra livet och vardagen bättre för andra och utveckla verksamheten i sin "hjärteklubb". Kära eldsjäl, vi klarar oss inte utan dig......eller i det här fallet, utan er!

 

Årets kulturförening

Teater Najkit
Vinnare galan 2016Motivering: Denna förening har med ungdomlig entusiasm, idérikedom och glädje lockat tusentals barn till skratt. Sedan starten 2012 har de erbjudit alla skolor och förskolor i kommunen att se deras musikaliska föreställningar, helt gratis. De har bland annat samarbetat med Tyresös dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning, de har uppträtt på Tyresös nationaldag och på Pridefestivalen. På några få år har denna kulturförening lyckats nå en stor publik både i Tyresö och utanför kommungränserna. För de många musik- och teaterupplevelserna, det brinnande engagemanget och deras initiativ till spännande samarbeten får de priset som Årets kulturförening.

Årets idrottsförening

Hanvikens SK
Vinnare galan 2016Motivering: Denna förening har lyckats förena allt det som gör att vi älskar idrott och föreningsliv. Sportsliga framgångar, socialt engagemang och kunniga ledare som skapar goda förutsättningar. Glädje, gemenskap och utveckling utifrån barnens villkor är prioriterat. Och sist men inte minst så driver man ett väldigt omtyckt profilfritids.

Juryns val 2016

ST-Cupen
Priset tilldelas Tyresö FF för deras förmåga att sedan starten 1981 lyckats bygga och vidareutveckla en organisation som idag står som värd för världens största inomhusturnering i fotboll.

Göran Magnusson
Pristagaren har under många decennier samlat en unik kunskap om Tyresö, om alla våra torp och om de som var tyresöbor under helt andra villkor än de vi lever under idag. Han var en av de ledande personerna i arbetet med forskningen om konstnärskolonin i Tyresö och framtagandet av boken med samma namn, vilket har placerat Tyresö på kulturkartan i stockholmsregionen. Hans vänlighet och vilja att berätta om äldre tider för nya tyresöbor gör honom till en ovärderlig och viktigt länk mellan dåtid och nutid.

ÅRETS KULTURSTIPENDIUM

Vinnare galan 2016Charlotte Krook, konstnär
Motivering: För ett konstnärskap med personligt och starkt uttryck, som tar sin form i både bilder och poesi. Charlotte har verkat som konstnär i Tyresö under många år. Förra året, 2015, kunde vi se hennes konstverk under en separatutställning och en sommarutställning på Tyresö konsthall. Charlotte deltog dessutom i föreningen Konstrundans hyllning till prinsen i slottsområdet och på höstens Konstrunda med öppna ateljéer. Charlotte är idag en av de främsta konstnärer vi har i kommunen med ett konstnärskap som är väl värt att lyfta och uppmärksamma genom ett stipendium på 10 000 kr.

Elisa Ralphsdotter Onegård, flöjtist
Motivering: Elisa är en ung, lovande tjej som har spelar tvärflöjt på Tyresö kulturskola i många år. Där har hon också gått den avancerade musikkursen och deltagit i flöjtensembler. Hon har även spelat i orkester med The String Along. Elisas dröm att komma in på Musikhögskolans klassiska musikutbildning med inriktning på tvärflöjt och så småningom bli en etablerad flöjtist. Ett steg på vägen för att nå dit är att köpa en piccolaflöjt, en nödvändighet för att kunna utvecklas inom sitt område. Elisa tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium 2016 på 10 000 kr för möjliggöra detta.

Aina Miyagi Magnell, sångerska
Motivering: Aina har varit musikaliskt aktiv sedan 10 års ålder och hunnit med mycket. Bland annat har hon stått på Kungliga Operans scen, uppträtt med Adolf Fredriks musikklasser på kronprinsessans bröllop, vunnit priser i körtävlingar och dessutom sjungit rollen som "tredje gossen" i operan Trollflöjten. I vår tar Aina studenten från Södra Latins spetsutbildning i klassisk sång, och därefter hoppas hon komma in på någon av de skolor hon sökt, både utomlands och i Sverige. Aina tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium 2016 på 10 000 kr som uppmuntran och stöd till framtida musikstudier.

Utmärkta föreningar

Utmärkelsen Utmärkt förening gick till Tyresö FF, Tyresö Royal Crown samt Brännpunkten Korpen.
Lions delade också ut ett miljöpris till Tyresö Fiskevårdsförening. 

 


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-07-13