Tyck till om tyreso.se

David och Malin ska driva Uddby Gård

Publicerad den: 2015-12-15

Till sommaren ska det finnas kor, får, grisar och höns och Tyresöbor ska känna sig stolta över Uddby även i fortsättningen. Det säger den nya arrendatorn David Neveling, som ska driva gården tillsammans med Malin Virhage.

David och Malin

- Ett besök på Uddby ska vara inspirerande och positivt. Det ska vara en upplevelse, säger David Neveling och Malin Virhage, här tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl.
FOTO: MIKAEL ONEGÅRD

 

Uddby Gård har fått en ny arrendator i form av David Neveling, 46, som ska driva gården tillsammans med Malin Virhage, 27. Duon säger att de vill ta vid där familjen Magnusson lämnade men ett par nya satsningar blir det. 

I januari i år kom beskedet att familjen Magnusson som med framgång drivit Uddby Gård i tre generationer tackat nej till Tyresö kommuns erbjudande om en fortsättning. Sedan dess har ett arbete pågått att hitta en ny arrendator som inte bara kan vårda arvet vidare utan också utveckla det. Den förmågan tror man sig nu ha hittat i David Neveling som blir ny arrendator från och med mars 2016. David Neveling driver i dag förskolan Växa vid Tyresö kyrka men har sedan tidigare lång erfarenhet av fårskötsel på en gård i Hälsingland. Till Uddby gård flyttar han med hustru och två barn. Till sin hjälp kommer han ha Malin Virhage som i dag har hand om 200 mjölkkor på en gård i Sörmland.

- Att bli bonde på Uddby är såklart en fantastisk utmaning, men samtidigt ett stort ansvar att axla familjen Magnussons arbete med gården under många decennier. Malin och jag kommer att göra vårt yttersta för att alla Tyresöbor ska känna sig stolta över verksamheterna i Uddby även i fortsättningen, säger David.

Satsar på lantraser

Från och med i maj ska det finnas djur på gården; Rödkullakor, värmländska skogsfår, linderödsgris och dvärghöns. Alla djur är lantraser, de är mindre, växer långsammare och producerar inte lika mycket kött som dagens industrialiserade raser. Men fantastiska landskapsvårdare, och med tiden utvecklar de kött av mycket hög kvalitet. I dag vet de flesta inte så mycket om lantraser, djuruppfödning eller slakt, och det vill vi ändra på, förklarar David entusiastiskt och fortsätter;

- Ett besök på Uddby ska vara inspirerande och positivt. Det ska vara en upplevelse.

Hållbarhet är viktigt

Gården kommer att ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv. KRAV-certifiering med eget foder från obesprutade och naturgödslade hagar är en självklarhet för David.

- Det blir nyttigare och smakrikare mat, och det passar oss. Vi vill föda upp djur som mår bra, har det bra, och går fritt under bar himmel. Då får de gott om tid att utveckla en mogenhet i smaken. I dag handlar det alltför ofta om att få störst mängd kött på kortast tid. På sikt hoppas vi kunna slakta på gården, helt stressfritt för djuren, och kanske producera vår egen ost och korv.

Barn och familjer i fokus

Förutom köttproduktion av nöt, lamm och gris blir det en matbod i cafeet med bageri, en djurskola med nya visningshagar, och en allmogeträdgård med butik och hantverk.

- Mycket av verksamheterna på gården kommer att kretsa kring barn och familj, djur och natur, och kanske blir det också en djur och natur-förskola i Uddby. Vi tar ett steg i taget.

Nu pågår ett stort lyft av Alby-området för att göra det attraktivare för fritidsaktiviteter och det rörliga friluftslivet. 52 miljoner ska plöjas ner i projektet fram till 2020. Några åtgärder är redan gjorda eller under planering; discgolfbanan har fått 18 hål, skidbacken har fått två banor för pulkaåkning och spåren ska förbättras. I arbetet med projektet "Attraktiva Alby" ingår också Uddby, något David Neveling ser fram emot.

- Under våren och sommaren kommer vi att se över byggnader och stallar, bygga om och bygga till, och anpassa för nya verksamheter. Tillsammans med kommunen ser vi över hela Albyområdet, för att göra det mer tillgängligt och attraktivt som besöksmål. Och det kommer att bli bra.

Källa: Vi i Tyresö, Robert Skölin


Publicerad av: annika.roed@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-03-14

Högermeny