Guide till att söka feriejobb

Här kan du läsa hur ansökningsprocessen går till och vad som händer i de olika stegen. Här finns information om vad som händer före, under tiden som du feriejobbar och efter avslutad feriejobbsperiod.

Feriejobbare

Tänk på detta innan du ansöker:

 • För att kunna ansöka ska du vara född 2005 eller 2006.
 • Du ska vara folkbokförd i Tyresö kommun.
 • Fundera på vilka perioder du kan jobba, du förväntas kunna jobba alla dagar i den period du blir erbjuden (kolla så att det inte krockar med skola eller andra semesterplaner).
 • Du behöver fylla i kontaktinformation till en vårdnadshavare, som också får ett meddelande om att du har sökt feriejobb i Tyresö kommun.
 • Du som har särskilda behov kan ansöka om förtur (måste styrkas med intyg).
 • Om du söker flera perioder och flera olika typer av feriejobb är dina chanser till ett feriejobb större.

När finns det feriejobb?

Under 2022 erbjuder Tyresö kommun feriejobb under följande perioder. Det går bra att söka en eller flera perioder. Du förväntas kunna jobba alla dagar i de perioder du söker.

 • period 1: 13 juni - 1 juli
 • period 2: 4 juli - 22 juli
 • period 3: 25 juli - 12 augusti
 • höstlov: 31okt - 4 nov
 • jullov: (datum ej fastställda)

Du får arbeta en av perioderna och maximalt får du arbeta 90 timmar under den perioden (30 timmar under höst- och jullov). Lönen är 77 kronor i timmen, plus semesterersättning15,40 kr/tim. (Avser 2021, avtalsförhandlingar för 2022 pågår).

Läs mer om hur du ansöker om ett feriejobb under rubriken ”Ansök om feriejobb”.

Vilka olika feriejobb finns det?

Tyresö kommun erbjuder många olika typer av feriejobb. Det är arbete i kommunala verksamheter, i olika projekt som möjliggör delaktighet och påverkan i frågor som berör vår samhällsutveckling, trivsel och trygghet. Det kan vara feriejobb hos någon av kommunens ideella föreningar eller organisationer. Under de olika kategorierna kan du läsa om vilka olika typer av arbeten och arbetsuppgifter som kan förekomma.

Våra feriejobb- exempel på arbetsplatser och arbetsuppgifter

Du ansöker om feriejobb via Tyresö kommuns e-tjänst för feriejobb. Eftersom efterfrågan på feriejobb ofta är större än tillgången lottas platserna ut. Ditt ansökningsdatum spelar ingen roll.

Sista ansökningsdag för feriejobb 2022 har passerat, ansökan är stängd.

Har du feriejobbat tidigare?

Om du tidigare har feriejobbat under ett sommarlov hos Tyresö kommun minskar chansen att bli erbjuden ett nytt feriejobb.

Kan jag välja period och arbetsplats?

I ansökan kan du välja vilka arbetsplatser och arbetsperioder som du är mest intresserad av. Du kommer inte kunna ändra eller byta den placering eller period som du blir erbjuden. OBS! Dina chanser till ett feriejobb ökar om du gör fler val.

Möjlighet till förtur

Ungdomar med funktionsnedsättning kan få förtur, sociala skäl kan också avgöra om man kan få förtur. Du som vill ansöka om förtur ska styrka ditt behov till förtur genom att bifoga intyg tillsammans med din ansökan. Intyget ska vara från exempelvis en läkare, psykolog eller handläggare. Intyget gör att vi får en beskrivning av din funktionsnedsättning och dina behov, då ökar chansen att vi kan hitta bra arbetsuppgifter och en bra arbetsmiljö för dig.

När får jag besked?

Du kommer att få svar på din ansökan i april. Alla besked skickas via e-post, så håll koll på din e-post. Tänk på att e-postmeddelanden ibland kan hamna bland skräppost. Om du har fått erbjudande om feriejobb är det viktigt att du besvarar ditt erbjudande.

OBS! Om du inte svarar, förlorar du din plats. Den går vidare till annan sökande som finns på reservlista.

Lottning

Tilldelning av platser sker genom lottning. Besked till alla sökande ungdomar skickas ut med e-post i början av april. Håll utkik efter ditt besked eller logga in på ditt Varbi-konto som du skapade i samband med din ansökan. Om du får erbjudande om feriejobb är det viktigt att du tackar JA eller NEJ, annars går din plats vidare till annan sökande på reservlistan.

Om du inte blir erbjuden ett feriejobb i april, kommer du att finnas kvar på reservlistan. Om någon tackar nej till sin erbjudna plats, går platsen vidare till annan ungdom från reservlistan. Då kan det hända att vi kontaktar dig och att du behöver svara med kort svarstid.

Om du har fått erbjudande om ett feriejobb är det viktigt att du tackar JA och anmäler dig till ett anställningsmöte. På mötet kommer du att träffa en handläggare, få möjlighet att ställa frågor, skriva under ditt kontrakt och lämna de blanketter som du ska ta med dig. På anställningsmötet får du informationsbroschyr med tips och råd inför ditt feriejobb.

Till mötet ska du ta med dig:

 • Legitimation (ID-kort, pass eller körkort).
 • Vårdnadshavarblankett - vårdnadshavarblanketten skall vara ifylld och underskriven (blanketten kommer även finnas bifogad i ditt erbjudandemeddelande).

Länk till vårdnadshavarblankett för ungdom i feriejobb , 80.7 kB, öppnas i nytt fönster.

 • Intyg om utbetalning av lön utan skatteavdrag – om din arbetsgivare inte ska dra full skatt från din lön behöver du lämna intyg om detta.

Länk till intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer på skatteverket.se/jämkning för skolungdom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad händer sen?

För många är feriejobbet en första kontakt med arbetslivet. En första chans att få tjäna egna pengar och få erfarenheter att ta med sig när man vill söka andra jobb i framtiden. Det kan kännas kul, spännande och nervöst inför arbetsstarten. Här kommer tips och råd som är bra att känna till för att feriejobbet ska bli så bra som möjligt samt information som kan vara bra att känna till när feriejobbet är avslutat.

För dig som behöver extra stöd

Förutsättningarna att ta sig in på arbetsmarknaden kan varierar på många sätt och av olika anledningar. Ungdomar med funktionsnedsättning kan få förtur. Sociala skäl kan också avgöra om man kan få förtur. Du som vill ansöka om förtur ska styrka ditt behov till förtur genom att bifoga intyg tillsammans med din ansökan. Intyget ska vara från exempelvis en läkare, psykolog eller handläggare. Intyget ska innehålla en beskrivning av din funktionsnedsättning, dina skäl och hur dina behov ser ut. Det ökar chansen för oss att hitta bra arbetsuppgifter och en passande arbetsmiljö för dig.

Platserna är begränsade, vilket innebär att vi inte garanterar en plats.

Sidan publicerad av: Malin Andersson
Senast uppdaterad: 14 mars 2022