Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Kulturskolan når nya målgrupper

Publicerad den: 2017-05-29

Ett pengatillskott från Kultur­rådet har öppnat nya möjligheter för Tyresö kulturskola. Fiol på fritids och teater för nyanlända tillhör satsningarna för att nå nya grupper. Häng med till Njupkärrs skola, där rock, tango och blues står på dagens program.

Fiolelever på Njupkärrs skolaElever på Njupkärrs skola får fiolundervisning på fritidstid på Njupkärrs skola.

– Och så håller ni stråken rakt upp på huvudet.

Fiollärare Cecilia Gustafsson står mitt i ett klassrum och instruerar en grupp barn. Att hålla fiolstråken rätt är inte helt lätt. Greppet ska bestå när man sätter upp stråken på huvudet och tar ner den igen.
Barnen, som går i ettan och tvåan, går en särskild kurs som kommunens kulturskola erbjuder sedan februari. Extrapengar från Kulturrådet har gjort att Tyresö kulturskola kunnat satsa på att nå nya målgrupper. Ett av tre sjösatta projekt handlar om att försöka nå ut till de områden där väldigt få barn och ungdomar går på kulturskolan.

– Vi tittade på vad det är som gör att barnen i det här området inte utnyttjar kulturskolan. De och deras familjer kanske saknar traditionen, inte känner till kulturskolan eller inte har råd eller tid. Vi ville ta bort hindren, berättar kulturskolans chef Christina Holm.

Därför startades avgiftsfri fiolundervisning på fritidstid på Njupkärrs skola. Cecilia Gustafsson undervisar två grupper med tiotalet barn vardera en gång per vecka under hela terminen. Till sin hjälp och för sångkomp har hon gitarrlärare Hans Wallqvist. Till hösten byter man elever i grupperna så att fler får pröva på. Instrumenten lånar barnen på plats.

– Vi använder sång och rörelse också för att ge en rolig ingång till musiken, säger Cecilia Gustafsson.

Lära genom lekar

I dag övar barnen inför ett uppträdande de ska ha på skolan. Det svänger skönt om Fiolhållarrock, Tjurfäktarens tango, Birgers blues och övriga låtar. Ibland spelar barnen med stråke och i några
låtar knäpper de på strängarna med fingrarna.

– Jag tycker det är kul att vi har fått börja använda stråke, berättar 8-åriga Josefine efteråt.
Hon anmälde sig till gruppen för att hon tyckte det verkade ­roligt att få pröva på fiol.
– Allra mest tycker jag om att leka gömma harts! säger hon.

Harts används för stråken för att göra den strävare. Det är en slags fast kåda i en liten ask. När barnen leker gömma harts får ett av barnen gå ut medan övriga gömmer asken någonstans. Sedan spelar alla på ljusa strängar om det är långt ifrån och på allt mörkare strängar när det bränns.

– Vilken sträng är ljusast? frågar Cecilia.
– E! ropar barnen, som har full koll på fiolens fyra strängar G, D, A och E.
– När vi hade öppet hus på kulturskolan för ett tag sedan var det flera av barnen som var där och ville visa sina föräldrar vad de kan. Många tycker att det här är jättekul, även om det kan vara svårt med koncentrationen ibland direkt efter skoldagen, berättar Cecilia Gustafsson.

Teater för nyanlända

Ett annat av projekten som Kulturrådets pengar gått till är teater för nyanlända. Dramapedagog Dana Marouf, själv från Kurdistan, undervisar en grupp asyl­sökande ungdomar på Tyresö gymnasium varje måndag:

– Vi har improviserat fram en pjäs som handlar om deras liv och vilka de är. Det är fyra scener som utspelar sig i Iran, Afghanistan, Iran igen och sedan det okända Sverige. Vi använder svenska språket men också musik och sång från länderna de kommer ifrån och ibland på deras modersmål. De gillar teater men många har svårt att koncentrera sig, berättar han. Ungdomarna kan ha svåra er­farenheter från uppväxten och många problem i situationen som asylsökande.

– Jag tror de känner sig lite ­bekvämare för att jag också är invandrare. De har fått någon slags tillit till mig och vi har kommit varandra nära, säger Dana Marouf. 


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-12-04

Högermeny

Relaterad information

Information

Information

Extra pengar till kulturskolan
Tyresö kulturskola har fått cirka 180 000 kronor från Kulturrådet för att nå nya målgrupper. Pengarna används till tre projekt: 

1. Fiolgrupper på fritids på Njupkärrs skola.
2. Teater och drama för nyanlända på Tyresö gymnasium.
3. Kurser i musik och bild för elever med funktionsvariation inom autismspektrat, musikworkshops på Bergfotens fritidsgård för funktionshindrade ungdomar. Kulturrådet är en myndighet som ska verka för att kulturen utvecklas och görs tillgänglig.