Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Riksdagsledamot på besök i Tyresö gymnasium

Publicerad den: 2017-10-23

I projektet "Allas rätt till utbildning" går politiker över hela världen ut i skolorna för att tillsammans med eleverna prata om vikten av utbildning. Den 20 oktober träffade riksdagsledamot Tomas Tobé avgångsklassen på teknikprogrammet.

- Jag hoppas att projektet skapar uppmärksamhet kring det faktum att många unga i världen nekas rätten till utbildning och vad vi i Sverige kan göra för att motverka detta, säger Tomas Tobé som deltog under en lektion i samhällskunskap.

Tomas_TobéTomas Tobé väntar på att lektionen ska börja.
Foto: Lars Fuglesang.

Globalt projekt

Projektet organiseras av 100 Million Campaign med Nobels fredspristagare Kailash Satyarthi som finansiär. I Sverige arrangeras kampanjen i samarbete med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Elevråd, Sveriges Elevkårer och Bris.

Målet är sätta fokus på de 100 miljoner mest marginaliserade barnen och ungdomarna runtom i världen.
     - Förhoppningsvis kan vi utbyta tankar och idéer kring frågan. Även om vi kanske inte kan komma fram till något konkret är det alltid bra att ta sig tid att diskutera och reflektera, säger Tomas Tobé inför sitt besök. Möten med elever är alltid är värdefullt av många skäl.

Teknikprogrammet åk 3 och Tomas TobéAvgångsklassen på teknikprogrammet på Tyresö gymnasium, TE15, deltog i
projektet "Allas rätt till utbildning". Foto: Jesper Engström.

Nyfiken på gymnasiet

Tomas Tobé är själv Tyresöbo sedan tre år tillbaka och nyfiken på hur gymnasiet fungerar.
     - Att besöka en gymnasieskola ger en bra bild av kommunen du bor i. Dessutom tycker jag att Tyresös ungdomar ska få träffa och prata med mig som är en riksdagsledamot från kommunen.

Att skapa engagemang och uppmuntra eleverna att framföra sina åsikter direkt till en beslutsfattare är en av projektets idéer.
    - Under mina besök på olika skolor har jag exempelvis fått med mig insikter som vikten av en lugn studiemiljö och engagerade lärare. Det är någonting jag och mitt parti har tagit med oss när vi utformat vår politik, säger Tomas Tobé.
    - Man kan lätt glömma bort vilka fantastiska förmåner vi har i Sverige där det är en självklarhet att alla har möjlighet till en utbildning, fortsätter han. De elever som får en gymnasieexamen klarar sig förhållandevis bra, de kommer in på arbetsmarknaden och hamnar sällan i kriminalitet.

Kiattisak_Wongphayak_och_Patric_Luswata_Mpagi_TE15Kiattisak Wongphayak och Patric Luswata Mpagi tyckte det blev en mycket 
intressant diskussion med Tomas Tobé. Foto: Lars Fuglesang.


Publicerad av: Kristina Erdholm

Senast uppdaterad: 2017-10-24

Högermeny