Tyck till om tyreso.se

Tyresö kyrka

Tyresö kyrka är en av Sveriges populäraste vigselkyrkor och har ett idylliskt läge på en kulle omgiven av ängar och Tyresö slott.

Tyresö kyrka

 

Byggd av Gabriel Oxenstierna

Tyresö kyrka är Tyresös äldsta kyrka. Den är gjord i tegel och bygges under åren 1638 - 1640 av Gabriel Oxenstierna. Kyrkan skulle vara gravkyrka för släkten Oxenstierna och samtidigt slottskyrka till det närbelägna Tyresö slott.

Arkitekt för kyrkan var murmästare Hans Ferster och kyrkan är en blandning av sengotik och renässans. Kyrkan invigdes 9 mars 1641 och den första gudstjänsten som förrättades i kyrkan var byggherren Gabriel Oxenstiernas egen begravning. Kyrkan är omgiven av en mur från 1646, på murens utsida finnes det fästanordningar med gårdsnamn, för att binda hästar när man var i kyrkan.

1740 brann tornet och kyrktaket och beroende på bristande ekonomiska förutsättningar byggdes inte en spira på tornet utan tornet har än i dag ett pyramidformat lågt tak.

Pilgrimscentrum

I dag firas gudstjänster varje söndag. Nära kyrkan finns även ett nytt församlingshem med ett varierat gudstjänstliv, mässor med tid för tystnad och meditativa mässor.

Här finns också Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö. Härifrån utgår pilgrimsvandringar som du kan vandra på egen hand. Under sommarhalvåret ordnas vandringar i grupp med ledare. 

Hitta hit!

Med buss: Buss 875 från Gullmarsplan som har ändhållplats vid Tyresö kyrka och slott. 

Med bil: Nynäsvägen, väg 73, söderut från Stockholm och E4:an. Sväng av mot Tyresö, väg 229. Följ skyltarna mot Tyresö slott.


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-07-25

Högermeny

Relaterad information