Tyck till om tyreso.se

Böcker och skrifter om Tyresö

Den som är intresserad av Tyresös historia kan vända sig till biblioteken. Där finns böcker och skrifter om Tyresös historia att låna. Böcker om Tyresö säljs på biblioteken, servicecenter, på Tyresö bokhandel och via hemsidan.

 Köp via nätet och få varan hemskickad med posten

Bok om Tyresö slottTyresö slott - Nordiska museet
Det nuvarande slottet uppfördes ursprungligen på 1630-talet men visas interiört såsom det såg ut som privatbostad kring sekelskiftet 1900. I den nya katalogen – som publiceras på både svenska och engelska – berättar om byggnader och parker men också om slottets ägare, tjänstefolk och gästande konstnärer. Mer än tidigare lyfter vi fram kvinnorna i denna historia, från Maria Sofia De la Gardie på 1600-talet till Caroline Russell vid sekelskiftet 1900.
Pris: 175 kr 

Brevikshalvön - I skuggan av en markisBrevikshalvön – I skuggan av en markis.
Från Tyresö slott till Bagarsundet. Människorna, gårdarna och torpen. Sommarvillorna och fritidsstugorna. En förort växer fram. "Till Breviks sommarbostad anlände man med ångbåt från början. Idag går den färden åtskilliga kilometer längs en vindlande landsväg genom kuperad terräng. Men varför byggdes husen just här och vilka bodde i dem från början? ... människor, miljöer och händelser som har anknytning till den påvliga kammarherren markis Claes Lagergrens Tyresö, i vars skugga Breviks sommarstad kom till." Ur författarnas baksidestext. 
Pris: 295 kr. 

 

Konstnärskolonin på Tyresö

Konstnärskolonin på Tyresö
Om prins Eugens många somrar i Tyresö, då han samlade en rad skandinaviska konstnärer kring sig, om umgänget med den excentriske slottsherren på Tyresö och om inspirationen till många kända målningar. Boken är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde och Tyresö kommun. Flera olika författare står för materialet. Red: Anna Meister, Prins Eugens Waldemarsudde 2013. 
Pris: 295 kr. 

 

 

En smak av Tyresö 

 

En smak av Tyresö ...
... tar dig med på en minnesresa till Tyresös skolbespisningar samt skolhistoria. Blandat med nya och gamla foton och minnen, får du recept såsom fiskpuddingen. Minns smörgåspaket, pölsa, fläsktärningar och mattanter. Red: Kent Lund och Lotta Anglén 2007. 
Pris: 50 kr

 

 

 

Bokomslag Tre StrömmarTre Strömmar - industrihistoria i Tyresö
Den goda tillgången på vattenkraft har präglat mycket av den historiska utvecklingen i bygden. I denna bok får du följa med på en spännande resa genom århundraden av verksamheter som helt har förfallit idag. Författad av Jan-Bertil Schnell 2009. Rikt illustrerad. 
Pris: 299 kr.

Du som har bibliotekskort kan låna Tre strömmar som e-bok!


Bok om tyresö kyrkogård

Innanför bogårdsmuren
Synligt och osynligt på Tyresö kyrkogård. Om en rad spännande människoöden som döljer sig bakom den vita bogårdsmuren vid Tyresö kyrka. Red: Anita och Bo Stjernström 2008. Utgiven av Svenska kyrkan/Tyresö församling. Pris: 175 kr

Denna bok säljs av Tyresö församling!


 

 

Skissblocket av David BrackenTyresö genom tiderna
Skisser och texter om säljägare, dagsverkare och storgodsägare. Efter en idé av David Bracken som illustrerat Tyresö från tidernas gryning till dagens moderna samhälle. En lättillgänglig tidsresa med spännande historiska rekonstruktioner efter Bo Stjernströms faktaunderlag. Red: Ellen Hahn och Lena Guthe. 2006.
Pris: 150 kr


Vi minns när Tyresö gård var Tyresös centrumVi minns när Tyresö gård var Tyresös centrum
Elever och lärare i Kyrkskolan berättar om storgodset som förvandlades till ett modernt samhälle. 
Red: Bo och Anita Stjernström. 2003. 
Pris: 175 kr

 

 

 

 

TyresöspeglingarTyresöspeglingar
Akvareller, teckningar och texter kring flera av Tyresös natur- och kulturmiljöer.
Utgiven i samarbete med Tyresö Näringslivsaktiebolag 1999. 
Ill: David Bracken, texter: Ingvar Fredriksson.
Pris: 100 kr 

 

Från vildmarksstråk till storstadssatellitFrån vildmarksstråk till storstadssatellit
Bollmoras expansion på 1960-talet. 
Här kan du följa hur satellitstaden Bollmora kom till - ett stycke rafflande 1900-talshistoria skriven av journalisten Anne Sahlin 1996. 
Pris: 100 kr


 

  Industrier och människor

 

Industrier och människor kring Follbrinksströmmen

Vattenkraften har haft stor betydelse för Tyresös utveckling under långa tider. I denna skrift kan du läsa om några av de verksamheter som fanns i Tyresö slotts närhet och om människorna som hörde dit. Ingvar Fredriksson och Inga-Britt Bildt 1996. 
Pris: 50 kr


 

Så minns vi Tyresö 

 

Så minns vi Tyresö 
Tyresöbor berättar. Ett tiotal Tyresöprofiler berättar om sitt Tyresö, mest från 1900-talets första hälft. 
Red: Inga-Britt Bildt 1994. 
Pris: 40 kr


 

 


Historiska media
Vålnaden på Tyresö.
En romantisk roman som utspelar sig i Tyresö. Skriven 1914 och har därmed ett ålderdomligt språk. Faksimilutgåva med numrerade exemplar.
Pris: 100 kr. 


skrifter om TyresöSvanhamnen - en saga från Tyresö av Helena Nyblom
Författarinnan Helena Nyblom var en tongivande personlighet i Stockholms kulturliv och nära vän med prins Eugen. Familjen Nyblom bodde på Tyresö vid förra sekelskiftet. Hennes naturlyriska berättelse publicerades första gången i Tomtar och troll, illustrerad av John Bauer.
Pris: 10 kr 

 

Del av Bodings karta från 1748 

 

Karta 
Upprättad 1748 – 1752 av Gabriel Boding vid en gränstvist. Här syns många bekanta namn på torp och gårdar: Bollmora, Myggdalen, Krusboda och Nyboda t  ex. Nytryck. Faksimil. Obs! På bilden ovan syns bara ca en tredjedel, den östra.
Pris: 50 kr


 

Tre broschyrer i serien Historien på spåretHistorien på spåret ...
...heter en serie broschyrer som berättar om några av våra spännande miljöer i Tyresö från urtid till modern bebyggelse. De har ett bekvämt dragspelsformat och är tänkta som guide på promenader i området. Gratis!

Historien på spåret kring slott och kyrka i Gamla Tyresö
Lena Guthe och Marika Kjellman 2000.


Historien på spåret kring Tyresö Flaten
Lena Guthe och Inga-Britt Bildt 2001.


Historien på spåret kring Alby friluftsgård och Uddby gård
Ellen Hahn, Lena Guthe och Anna Gyllencreutz 2006.


 

skrifter om TyresöGunnar Tunevi 
Gunnar Tunevi kom till Tyresö 1945 och blev den lilla kommunens först anställde tjänsteman med kommunalkontor i en villa i Trollbäcken. Vid sin pension 1981 sammanställde han denna skrift.
Pris: 10 kr 


skrifter om Tyresö

Alby - från prästgård till friluftsgård
Skrift om prästgårdens historia, med intressanta bilder och planer över flera generationer av byggnader. Utgiven av Tyresö kulturnämnd 1987. 
Pris: 10 kr 

 

Kumla herrgårdKumla herrgård 1700-1900. En historik
En skildring av Kumla gårds utveckling under 200 år. Elisabeth Tegner 1970.
Pris: 50 kr 


Publicerad av: Lena Guthe

Senast uppdaterad: 2017-03-27

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Kultursekreterare
Lena Guthe
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 TYRESÖ
Besöksadress:
Biblioteket i Tyresö centrum
Östangränd 7

Politiskt ansvar