Tyck till om tyreso.se

Skälsätra

Kulturella folkdansgillets sommarhem Solsäter byggdes på det gamla Kumlagodsets marker och tillsammans med sportstugorna som tillkom strax efter bildar de en sammanhållen kulturhistorisk miljö. Idag förändras områdets karaktär med moderna villor.

Arrendegården Skälsätra låg under Kumla gård från 1630-talet. När Kulturella Folkdansgillet letade efter en plats att bygga ett sommarhem på, valdes denna plats som då fick namnet Solsäter. 

Sommarhemmet Solsäter stod klart 1922. Till anläggningen hörde en festplats med plats för lotteristånd och strandtomt för tilläggsplats med båt. Året efter lät några av föreningens medlemmar bygga små sportstugor utmed Solsätervägen i samma allmogeromantiska stil som sommarhemmet. Solsäter kulturminnesförklarades av länsstyrelsen våren 2012.  Varje midsommar arrangerar man fortfarande firande med dans både runt midsommarstången och på dansbaneanläggningen.

Gillestugan vid Solsäter. Foto: Hans Löfgren/Kulturella folkdansgilletByggnadens fasad i dalainspirerad allmogestil.
Foto: Hans Löfgren/Kulturella folkdansgillet

Gillestugan vid Solsäter är uppförd efter ritningar av arkitekt Einar Rudskog och stod färdig 1920. Byggnaden är ett välbevarat exempel på den sorts allmogeinspirerad föreningslokal som flera föreningar lät uppföra, och ännu fler drömde om att uppföra, i Sverige i början av 1900-talet. Solsäter är både till det yttre och till det inre en av landets bäst bevarade exempel på allmogeromantiska miljöer i kategorin samlings- och föreningslokaler från 1900-talets första decennier. Byggnaden har även ett konstnärligt värde med sin utpräglade allmogeromantiska stil, inspirerad främst av den traditionella arkitekturen i Dalarna.


Publicerad av: Lena Guthe

Senast uppdaterad: 2017-09-18

Högermeny

Trycksaker

Trycksaker

På biblioteket och servicecenter finns böcker och broschyrer om Tyresö att köpa. Biblioteket har även böcker om Tyresö att låna. Välkommen!

Var?

Var?

Välj "Kulturhistoriska miljöer" på kommunens webbkarta. Då får du upp en lista över de områden som du kan läsa mer om här och en karta över var de ligger.